Fem enkla knep om du blivit stucken av en geting
Fem enkla knep om du blivit stucken av en geting - Foto: Malin Ekmark /Hasse Holmberg /TT

5 smarta husmorsknep om du blivit stucken av en geting

Att bli stucken av en geting kan vara smärtsamt. Nyheter24 ger fem enkla husmorsknep för att lindra och påskynda läkningen av ett getingstick. Här får du veta hur du tar bort gadden, dra ur giftet, lindrar smärtan och dämpar klådan.


Har man oturen och blir stucken av en geting så kan man få ont i över ett dygn. Man kan plågas av både ett svullet och kliande stick. Vissa kan även drabbas av en allergisk reaktion och tvingas uppsöka vård.

Men vad gör man egentligen när man blivit stucken av en geting? Det har Nyheter24 svaret på. Här listas fem husmorsknep som ska både lindra och påskynda processen när man blivit stucken av en geting. 

Så ska du göra när du fått ett getingstick

1. Ta bort gadden

Det första man kan tänka på är att försöka få bort gadden. Gadden kan nämligen fortsätta att spruta in gift i huden, även om själva insekten är borta, skriver 1177.

2. Dra ut giftet ur kroppen

Genom att lägga en sockerbit på getingsticket kan man dra ur getinggiftet ur kroppen, berättade Lars Gottberg, överläkare vid allergimottagningen på Södersjukhuset, för SVT.

3. Lindra smärtan

Om man har mycket ont där man blivit stucken kan man lägga på en isbit, för att kyla och få ned svullnaden och minska det ömma.

4. Dämpa klådan

Ibland kan det klia där man blivit stucken. Detta kan man lindra genom att lägga alsolsprit eller alsolgel på sticket. Man kan även smörja in området med en hydrokortisonkräm, skriver 1177.

5. Ät receptfria allergitabletter

Man kan även lindra klådan genom att äta en receptfri allergitablett. Detta ska göra att man reagerar mindre på giftet och därmed minskar klådan.

Nyheter24 har inte testat alla dessa husmorsknep med de sägs att alla ska fungera om man vill lindra ett getingstick.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!