Har du hund eller katt? Då är det viktigt att hålla den hälsosam
Har du hund eller katt? Då är det viktigt att hålla den hälsosam - Foto: Daniel Sangjib Min/Matthew Beck/TT

Hund eller kattägare? Så vet du om ditt djur är för överviktigt: "Finns ett trick"

Varannan hund och katt i Norden väger för mycket, men många djurägare vet inte om det. Nu delar veterinären med sig av ett smart trick som kan hjälpa dig på traven.


De allra flesta djurägarna vill inget annat än att sina pälsklingar ska må bra, vara friska och leva länge. Men något som kan vara svårt att se, även för en uppmärksam matte eller husse, är huruvida ens husdjur väger för mycket.

Och det är inget man ska ta för lätt på, enligt ett nytt pressmeddelande från Royal Canin. 

– Många ägare tycker att deras katt eller hund ser söt ut med lite extra hull, på samma sätt som vi dras till söta och knubbiga bebisansikten. Men det är annorlunda med sällskapsdjur – ett enda extra kilo på en katt kan motsvara hela sexton extra kilo på en människa, säger veterinären Karin Eliasson i pressmeddelandet.

Här är hundarna som familjer ska undvika – enligt experten: "Kan råka skada barnet"

Så kan midjan och revbenen avslöja om ditt husdjur är överviktigt

Enligt Royal Canins uppgifter är 50 procent av alla katter och hundar i Norden överviktiga. Den vanligaste orsaken till det är att de inte gör av med lika mycket energi som de får i sig. 

Är du osäker på om just din hund eller katt har en hälsosam kroppsvikt? Då kan du testa veterinärernas metod, och använda midjan, buken och revbenen som indikatorer.

En hund eller katt som är i god form har en midja som går att se ovanifrån och en buk som smiter åt upp mot ljumsken när man tittar från sidan. 

– När det gäller revbenen finns det ett trick; att använda sina egna händer som referens. Känns hundens eller kattens revben som dina knogar när handen är knuten, då är djuret troligen för smalt. Känns revbenen i stället som ovansidan på din hand, kan detta indikera ett bra kroppshull och god vikt. Om revbenen däremot känns gömda bakom mycket vävnad som i din handflata, är detta ett tecken på att din hund eller katt är överviktig, säger Eliasson i pressmeddelandet. 

Tre knep – för att hålla ditt husdjur på en hälsosam vikt

  1. Väg upp maten och portionerna. Många hundar och katter äter för mycket om de får fri tillgång till mat.
  2. Aktivera ditt husdjur. Promenader, lek och hinderbanor är bra alternativ.
  3. Ge rätt foder. Se till att det är anpassat till just din hund eller katt, och livet den lever.

Källa: Royal Canin

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!