Ny undersökning oroar: Allt fler svenskar dricker under sommaren – sociala medier påverkar
Det kan vara bra att välja fler alkoholfria val i sommar. - Foto: TT

Ny undersökning oroar: Allt fler svenskar dricker under sommaren – sociala medier påverkar

​En Novusundersökning, utförd på uppdrag av IQ, visar att hälften av svenskarna ökar sin alkoholkonsumtion under sommarmånaderna. Samtidigt skildras alkohol positivt i inlägg på ​sociala medier.


En Novusundersökning, baserad på intervjuer med 1 049 personer mellan 18 och 84 år i början av juni, visar att det framför allt är personer i medelåldern (35–49 år) och främst kvinnor som ökar sin alkoholkonsumtion under sommaren. Även föräldrar med barn hemma ändrar sina vanor mer än genomsnittet.

Även måttlig alkoholkonsumtion ökar risken för förmaksflimmer – men endast hos män

Könsroller kan vara en faktor

Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemedicinska mottagningen på Akademiska sjukhuset, säger till SVT att det kan bero på att kvinnor ofta balanserar dubbla roller i vardagen och under semestern får möjlighet att slappna av från normer och förväntningar.

Statistik från Systembolaget visar även en ökning i alkoholförsäljningen från nära 4 miljoner liter till över 5,6 miljoner liter mellan första och andra kvartalet i år. En liknande trend observerades även förra året.

Sociala medier påverkar

Undersökningen av Novus visar att nästan hälften av deltagarna upplever att de ofta ser alkoholrelaterade inlägg i sociala medier, där alkohol framställs som positivt, något som oroar Tobias Eriksson. Forskning från CAN indikerar att när unga ser bilder på alkohol i sociala medier – ökar risken för att de själva ska dricka under den närmaste månaden.

Alkoholfria alternativ

Tobias Eriksson berättar för SVT att en ökad alkoholkonsumtion under sommaren kan leda till vanor som är svåra att bryta. Men det finns tillvägagångssätt för att minska alkoholkonsumtionen.

– Man kan som värd på en fest lägga energi på att presentera alkoholfria alternativ, kyl dem och presentera dem väldigt attraktivt, säger han.

Så mycket förstör semester-alkoholen din träning: "Tyvärr"

Behöver du hjälp? Hit kan du vända dig:

På 1177.se hittar du hjälp mot alkoholberoende i din region.

Alkohollinjen erbjuder stöd för personer som vill förändra sina alkoholvanor och för de som oroar sig för någon annans alkoholvanor, anonymt och kostnadsfritt.

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!