Träning alkohol
Hur mycket påverkar de där extra glasen vin din träning under semestern? - Foto: TT/Nyhetsbyrån

Så mycket förstör semester-alkoholen din träning: "Tyvärr"

Det är väldigt många som tränar hårt – men även gillar att dricka lite extra vin och öl under semestern. Men hur mycket "förstör" egentligen de extra glasen din träning? Svaret kommer antagligen att förvåna dig.


Julledigheten närmar sig med stormsteg och man kan knappt bärga sig innan man får sitta framför brasan med ett gäng ädelostbeklädda pepparkakor, glögg, någon julöl och en skål lättsaltade chips samtidigt som man känner ledigheten svepa över en. 

Snart sitter vi alla där runt bordet. Bildkälla: Kallestad, Gorm

För många betyder semestern att man slentriandricker lite flera dagar i veckan eller helt enkelt varje dag. 

I träningsvärlden finns det lika många myter om muskeluppbyggnad och kondition som det finns stjärnor på himlen. En fråga som många ställer till såsom personliga tränare så som till läkare är: 

Förstör alkohol min träning?

Så fungerar det med träning och alkohol enligt experten 

David Haroun är personlig tränare, kostrådgivare och författare. Hundratusentals personer följer dagligen hans hälso- och träningsråd på sociala medier och dagligen så slår han hål på myter kring dieter, kost och träning. 

David ligger bakom boken: Jag har testat allt : en guide till att tappa fett och forma kroppen. 

– Till att börja med måste jag bara säga att alkohol inte har några hälsoeffekter. Och så är det bara. Tyvärr. Nordiska näringsrekommendationerna 2023 säger i princip att du bör avstå helt men om du ska dricka så ska det vara... minimalt. Vilket så klart låter rimligt..., inleder David. 

– Men å andra sidan måste man inte vara svart eller vit. Utan det är ju dosen som spelar roll. Och trots att ingen dos är hälsosam så spelar ändå dosen roll här. Men att det skulle "förstöra allt" är skitsnack för så är det inte. Jag skulle snarare säga att ja, om du inte dricker, tränar och äter hälsosamt så kan man säga att du får tio poäng. Och om du gör samma sak fast dricker alkohol kanske du tappar något poäng men du trillar ju absolut inte ned på noll. 

En skön tur ute i spåret. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

David menar att det är skillnad på att i perioder dricka stora mängder alkohol jämfört med att njuta av ett glas vin då och då. 

– Sen kanske man kan tänka logiskt. Du bör väl inte inte försöka dig på personbästa om du är bakis. Men min rekommendation är kort och gott: drick dig inte för full. Stå på dina ben. Få en hälsoeffekt som är netto, det vill säga om du slappnar av, har kul och njuter av en god öl med dina vänner så är det väl toppen för hälsan också på ett helt annat sätt. 

– Det är en sak att dricka för lite livsnjutning kontra att supa skallen av sig. Hög alkoholkonsumtion/festa hårt är ofta även kopplat till sämre sömnkvalité, högkalori-mat dagen efter och så vidare, så hela spiralen blir ofta ganska ohälsosam. Men självklart kan du ta ett glas här och där utan att det förstör någonting, avslutar han. 

Vill du veta mer om David bok som handlar om att forma kroppen samt ändra tankesätt kring sin träning och kost. Då kan du göra det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!