Enligt pengacoachen är det viktigt att spendera sina pengar på sätt som får en att må bra.
Enligt pengacoachen är det viktigt att spendera sina pengar på sätt som får en att må bra. - Foto: Martina Holmberg /TT/Privat

Här är pengafällorna du ska undvika i höst – enligt experten: "Akta dig för att..."

Sommar och semester kan för vissa innebära att mycket pengar spenderas. Men även hösten har sina pengafällor man bör se upp för, enligt Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson.


Snart är sommaren över och de flesta av oss går tillbaka till gamla vardagsrutiner med jobb eller plugg. Men när den nya säsongen börjar är det bra att lägga upp en budgetplan för sig själv så att man klarar sig ekonomiskt året ut.

Nyheter24 har pratat med pengacoachen och ekonomibloggaren Mathilda Vernersson som ger tips på hur du kan ställa om rent ekonomiskt inför hösten.

Hösthandla med eftertanke

– När hösten närmar sig är det lätt att känna sig lite sugen på shopping. Många gör det inför en ny säsong. Men akta dig för att falla för alla lockande erbjudanden och impulsköp!

Pengacoachen menar att man bör se över sina utgifter och avsluta prenumerationer man inte längre behöver.

Kanske är det dags att säga upp de där ljudboks-tjänsterna som du skrev upp dig på under sommarsemestern?

Mathilda Vernersson vill även påminna om att efter hösten så kommer vintern - och allt vad det innebär.

– Glöm inte heller att julen är i antågande. Du behöver sätta av pengar för julhelgen. Det är rätt otroligt att julen ofta dyker upp som en överraskning för många. Vi vet att det är en dyr period och många börjar det nya året med att ligga på minus, säger hon.

Den klassiska pengafällan du ska se upp för

Ekonomibloggaren menar att man borde lägga sina pengar på saker som genuint gör en glad och inte bara "snabbt får dig att öppna plånboken".

– Alltså, du vet när du står där i affären och dras till något pryligt som lovar göra livet enklare? Tänk efter en extra gång - kommer det här verkligen att göra skillnad i ditt liv? Eller blir det bara en dyr prydnad i hyllan, säger hon.

Expertens spartips inför hösten

– Hösten är perfekt för att krypa upp med en varm kopp te och en budgetplan! Gå igenom dina utgifter, hitta små besparingar här och där, säger Mathilda Vernersson.

Och om man är en person som har svårt att veta var man ska börja med sin planering, så tipsar Nyheter24:s pengacoach om 10 sätt att göra sitt sparande lite roligare.

Mathilda Vernersson finns på Instagram under namnet @overtillannat.

Det är bra att fundera en extra gång över saker du vill köpa, enligt Mathilda Vernersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Här är utgifterna som ruinerar dig utan att du märker det: ”Det mjölkar ur…”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!