Bilder från räddningsinsatsen.
Bilder från räddningsinsatsen. - Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Syskonen i Amazonas gömde sig medvetet – pappan misstänks för övergrepp

De fyra barnen som var försvunna i Amazonas i 40 dagar har nu berättat att de inte ville bli hittade. Samtidigt så har deras pappa gripits, misstänkt för sexuellt utnyttjande och våld i nära relation.


Under våren 2023 kraschade ett flygplan i Amazonas djungel. De tre vuxna som fanns ombord på planet dog, men fyra syskon överlevde kraschen och gav sig ut i djungeln på egen hand.

Syskonen hittades efter 40 dagar i djungeln

Barnen var tretton, nio och fyra år och den yngsta var endast elva månader. De överlevde mirakulöst och hittades 40 dagar efter kraschen. Vatten och mat hade placerats ut till barnen under denna period medan man letade. Över 100 militärer deltog i sökarbetet, vilket även Aftonbladet rapporterat om.

Barnen ville inte bli hittade

Men nu har det uppdagats att barnen inte ville bli hittade, på grund av sin pappa, enligt uppgifter från det colombianska försvarsdepartementet. Syskonen ska ha gömt sig för de som letade och ibland varit så nära som tio meter ifrån räddningsteamet, berättar ett av barnen, skriver Aftonbladet.

– De var rädda att de skulle bestraffas om de hittades, säger en anhörig i ett klipp som landets försvarsministerium delat på X, tidigare känd som Twitter.

Varför barnen inte ville bli hittade ännu inte helt klart. Men enligt uppgifter i colombianska medier ska de ha varit rädda för att bli bestraffade och slagna av sin pappa, för att de gått vilse i djungeln.

Pappan är biologisk pappa till de två yngsta syskonen

Pappan är biologisk pappa till de två yngsta, och styvpappa till 13-åringen och 9-åringen, skriver Aftonbladet.

– Det här är Guds verk. De överlevde av sin egen kraft, sa pappan inför kamerorna kort efter att barnen återfunnits.

 Pappan misstänks för sexuellt utnyttjande och våld i nära relation

Bilden av pappan har nu drastiskt ändrats och efter att barnen hittats i Amazonas har han anmälts misstänkt för sexuellt utnyttjande och våld i nära relation. Enligt invånarna i byn han bor ska han ha behandlat både sin fru och 13-åringen dåligt.

Enligt lokala medier ska pappan i augusti blivit gripen och häktad misstänkt för anklagelserna om sexuellt utnyttjande, skriver Aftonbladet.

Pappan nekar till anklagelserna och säger: 

– De försöker smutsa ner mitt namn men jag vill vara väldigt tydlig med att dessa uttalanden inte har någon grund över huvud taget.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!