Altiplano är världens soligaste plats.
Altiplano är världens soligaste plats. - Foto: Jorge Saenz/TT och Illustration Nyheter24

Världens soligaste plats utsedd – samma solstyrka som på Venus

Högplatån Altiplano i Sydamerika är världens soligaste plats. Detta visar en ny studie genomförd av "American Meteorological Society". Förutom att vara världens soligaste plats är det även den plats med minst regn.


Altiplanoplatån är en del av bergskedjan Anderna, mer specifikt det område där bergskedjan är som bredast. Altiplano (som bokstavligen betyder platå på spanska) breder ut sig över ett stort landområde som inbegriper delar av Bolivia, Peru, Chile och Argentina. Platån är belägen cirka 4000 meter över havet.

Världens soligaste plats

Den del av Altiplano som nu blivit utsedd till världens soligaste plats är den del av platån som ligger i den chilenska Atacamaöknen. Studien genomfördes under en femårsperiod. Undersökningen visar även att solens styrka på platån har ungefär samma intensitet som sommarsolen på Venus, detta är anmärkningsvärt då Venus ligger 28 procent närmre solen än vad jorden gör, skriver The Guardian.

Flera orsaker

Förutsättningarna som möjliggör för Altiplano att vara världens soligaste plats är en mix av bland annat att det ligger på det södra halvklotet, knappt någon vattenånga och väldigt lite damm. Detta bidrar till klar himmel, som är en förutsättning för att solens strålar ska ta sig fram.

Förutom att vara världens soligaste plats är även Altiplano den plats på jorden med minst regn.

7 tydliga tecken på solsting – så undviker du det i värmen

Sol
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!