Det finns flera skillnader, förutom form och utseende, mellan grov- och finräfflade chips.
Det finns flera skillnader, förutom form och utseende, mellan grov- och finräfflade chips. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT & Christine Olsson/TT

Därför är chips grovräfflade – formens egentliga betydelse

Att duka fram fredagsmyset är något som är populärt i många hushåll. Men vilka chips är egentligen godast? Och hur påverkar formen smak och upplevelse?


Alla som dukar fram fredagsmyset har nog sin egna favorit de häller upp i chipsskålen. Några av storsäljarna är ju till exempel Sourcream & Onion och Grillchips, men sorterna både ser olika ut och smakar helt annorlunda. Anledningen till detta är räfflingen.

På sociala medier har den svenska chipstillverkaren Estrella börjat anordna en "Chipsskola" där de berikar följarna med lite kunskap bakom formerna och vad det bidrar till och inte. 

Vad är skillnaden mellan OLW och Estrellas ostbågar?

Det är skillnaden på Estrellas chips

Om man bortser från att grov- respektive finräfflade chips har olika smaker och former, så finns det andra stora skillnader dem emellan. Hur chipset är räfflat påverkar bland annat smakupplevelsen. Det påverkar även chipsets hårdhet, tar olika mycket plats i påsen och har en förmåga att antingen hjälp eller stjälpa kryddningen och hur smaken uppfattas av den som äter.

Grovräfflade chips har just den formen då den dels smakar mer friterat, genererar en större yta tack vare veckens storlek, är stadigare och går inte lika lätt sönder som finräfflade. Men den stora fördelen är att det grova chipset faktiskt är framtaget för att passa bättre till dipp. 

De finräfflade chipsen å andra sidan har, enligt Estrella, en större yta som täcks av krydda tack vare de många vecken. De är också anpassade för syrlig smaker. 

Dock är chipset mycket mer bräckligt än grova och går lättare sönder. Att kämpa med smulor i påsen kan nog de flesta identifiera sig i att ha gjort.

En av Sveriges mest sålda chips är just finräfflig, nämligen Sourcream & Onion.

Vad är skillnaden mellan Trocadero och Pommac?

Kunderna om Estrellas chips: "Favoriter här"

Och utbildningen snacksjätten ger sina följare verkar falla i god jord. Många kommenterar och visar sin uppskattning och passar samtidigt på att berätta vilken form som är deras favorit.

"Vilken bra kurs! Testar ni kryddorna på alla typer av chips (släta, fit eller grovt räfflade), för att komma fram till vilken typ av chips den kryddningen passar till?", undrar en person.

"Den bästa sortens fakta! Chispfakta! Sparat och väntar ivrigt på nästa del", skriver en annan.

"Finräfflade sourcreamonionchips och grova dill eller salta är favoriter här", skriver en tredje.

Foto: Skärmavbild Instagram/estrellasverige

Vilken form är din favorit? 

Här kan du läsa om skillnaderna mellan snacksjättarna Estrella och OLW

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!