Snö kan hjälpa din blomma under de mörkare månaderna.
Snö kan hjälpa din blomma under de mörkare månaderna. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Pexels

Så undviker du att krukväxterna dör under vintern – med hjälp av snöbollar

Har du svårt att få växterna att överleva vintern? Det kan du komma runt genom att placera snöbollar i dina krukväxter. Det ger dem både extra näring och vätska under vinterns kalla månader.


Har du svårt att få blommorna att överleva vintern och de kalla månaderna? Du är inte ensam. När mörkret sveper in och soltimmarna blir färre är det inte helt enkelt att få dem att överleva särskilt länge.

Ett knep kan då vara att faktiskt ta tillvara på snön som ligger på marken, för att på så sätt ge dem näring och vatten på samma gång.

Vanliga misstaget förstör hyacinten – så undviker du att din blomma välter

Häll snö på växten – för mer näring

I en intervju med Leva & Bo berättar Filip Johansson, som utvecklat trädgårdsappen GardenR, varför det kan vara en bra idé att ge blommorna snö istället för bara kranvatten. Detta med tanke på att snön som faller från himlen dels inte innehåller kalk, som kranvatten gör, samt att det hjälper växten att sänka temperaturen.

– Fördelen är att snöbollen tillfälligt hjälper till att sänka temperaturen kring växten något. Snöbollen hjälper även till med fukten runt bladverket över en lite längre period när den sakta smälter. Att den smälter långsamt och fint gör dessutom att jorden inte blir blöt på samma sätt som vid vattning utan ger mer jämnt tillskott av fukt, vilket är bra för rötterna, säger han till Leva & Bo. 

Det du gör är att hämta en snöboll eller två och placerar den sedan i krukan ovanpå jorden. Låt dem sedan smälta långsamt.

Vanliga misstaget dödar julstjärnan – så undviker du att blomman vissnar

Var försiktig med känsliga växter – så gör du istället

Dock bör man vara försiktig med de växter som är extra känsliga. Då kan du istället ta snö från marken och hälla i en vattenkanna så det får smälta, för att sedan vattna blomman med vattnet.

– Man tappar lite kväve, men det är fint för växten ändå och man sparar på kranvattnet. Varför inte kasta i en slatt kaffe eller te i vattenkannan när man ändå håller på, där finns också en del kväve och andra näringsämnen, så behöver man inte spola ut det i avloppet och slipper köpa växtnäring.

Växtexperten tipsar – så blir dina palettblad fina igen efter vintern

/
/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!