Ny forskning visar hur kroppen påverkas av att åka till Mars.
Ny forskning visar hur kroppen påverkas av att åka till Mars. - Foto: Ng Han Guan Pontus Lundahl / TT​

Sjukdomar och förtvinade muskler – så dåligt mår kroppen av att resa till Mars

Inom snar framtid vill man genomföra mänskliga rymdbesök till Mars – en resa som enligt NASA tar över 500 dagar. Nu visar forskning hur vår kropp skulle påverkas av den långa färden till Mars.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När Neil Armstrong tog människans första steg på månen slog hans hjärta 125 slag i minuten. Det vet man på grund av de EKG sensorerer som han hade på sig under resan. Idag har teknologin utvecklats längre än man hade kunnat föreställa sig vid månladdningens tidpunkt. 

Bland annat har NASA öppnat upp för rymdresor till Mars under under 2030-talet, men det skulle inte vara en riskfri expedition. Ny forskning visar nämligen att kroppen skulle ta stor skada av en 500 dagar lång resa till Mars. 

Fuglesang: En gåva att få vara kvar i rymden

Kroppen tar skada av att vara i rymden 

Den mänskliga kroppen är inte gjord för att vistas i tyngdlöshet. En effekt av att vistas en längre tid i rymden är att skelettet och musklerna förtvinar. Lisa Westerberg, rymdforskare vid Karolinska institutet, menar att kroppens immunförsvar också påverkas avsevärt av tyngdlöshet.

– Immunbrist hör nog inte till de hälsoeffekter av rymdvistelse som man kunde gissa sig till i förväg. Det är först på senare år som det fått större uppmärksamhet. Ungefär hälften av alla astronauter verkar bli mer mottagliga för infektioner, både under vistelsen på Internationella rymdstationen, ISS, och efteråt, säger hon till Forskning.se.

Ett vanligt tecken på immunbrist är att latenta virus, som ett vanligt immunförsvar håller i schack, blommar ut hos astronauter i samband med en vistelse i rymden. Varför immunförsvaret blir svagare är fortfarande inte bestämt, men Westerberg har en teori. 

– Varför vet ingen än, men vi har en hypotes. Vi tror att det handlar om att immuncellerna får svårare att cirkulera i kroppen vid tyngdlöshet. De ska röra sig in och ut ur vävnader för att göra sitt jobb effektivt, och gravitationen tycks ha en roll i det, säger hon till Forskning.se.

Så påverkas Marcus Wandts kropp i rymden – försvagas varje dag

Rymdsvensken gästar ny danslåt

Listan: Det tar svenske astronauten Marcus Wandt med sig till rymden

/
stats