Varje dag i rymden påverkar kroppen negativt.
Varje dag i rymden påverkar kroppen negativt. - Foto: Claudio Bresciani/TT Henrik Montgomery/TT​​

Så påverkas Marcus Wandts kropp i rymden – försvagas varje dag

Marcus Wandt har varit i Rymden i 20 dagar. Forskning från European Space Agency visar att kroppen snabbt försvagas i rymden – varje dag skadas både skelett och muskler.


Marcus Wandt har idag spenderat 20 dagar i rymden, och det ser ut som att han äntligen ska få åka hem. En fråga som uppstår efter Wandts långa rymdvistelse är givetvis hur hans kropp påverkats av resan. Forskning från Karolinska Institutet och European Space Agency visar nämligen att kroppen försvagas för varje dag som den befinner sig i rymden. 

Listan: Det tar svenske astronauten Marcus Wandt med sig till rymden

Varje dag i Rymden försvagas Wandts kropp

Rodrigo Fernandez Gonzalo, muskelforskare på Karolinska Institutet, menar att varje dag i rymden påverkar skelett och muskler negativt. För att se konsekvenserna av att leva i tyngdlöshet genomför man därför tester där försökspersoner under många dygn ligger i en simulerad tyngdlös säng. 

– Vi lägger folk i en säng med huvudet lutat sex grader nedåt, för det är vad astronauter har rapporterat som hur det känns att vara i mikrogravitation, säger Fernandez Gonzalo till Sveriges radio.

I sängen är musklerna inaktiva och vätskan i kroppen omfördelas på ett sätt som motsvarar tyngdlösheten i rymden. Nästa vecka ska Fernandez Gonzalo resa till ESA:s anläggning i Toulouse, Frankrike. På ESA får försökspersoner ligga i sängvila under 60 dagar. Under den tiden riskerar kroppens muskelmassa att minska med 25 procent. Fernandez Gonzalo ser forskningen som positiv, eftersom den både kan vara hjälpsam för astronauter och vid andra sjukdomsfall.

– Vår forskning inom rymdfysiologi kan hjälpa oss att svara på många frågor om vad som händer i olika organsystem vid många sjukdomar.

Alla gör anspråk på rymdfararen Wandt

Wandt tvingas träna i rymden

Vid besöket vid ISS rymdstation genomför Wandt och hans kollegor arbete som tvingar dem att röra på sig. Hade han inte tränat i rymden hade muskelmassan kunnat minska med 5-10 procent. 

Fuglesang: En gåva att få vara kvar i rymden

Så påverkas Wandts kropp i rymden – försvagas varje dag

/
ISS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!