Att odla potatis inomhus är roligt och gott.
Att odla potatis inomhus är roligt och gott. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

Så odlar du enkelt din egen potatis – inomhus

Att odla sin egen potatis inomhus är inte så svårt som man kan tro. Här är en enkel guide för att komma igång med potatisodlingen.


1. Välj rätt potatissort innan du börjar

Det finns väldigt många olika potatissorter, alla med olika egenskaper när det gäller storlek, smak, textur och värmetolerans. För inomhusodling kan du titta på mindre sorter som "Fingerling" eller "New Potatoes". Sötpotatis är också ett bra val för inomhusodling då de kan trivas i krukor. 

2. Förbered din kruka inför potatisodlingen

Krukor för att odla potatis inomhus behöver vara djupa nog att rymma den mängd jord som krävs för att stödja en potatisplanta. Krukor som är minst 30 cm djupa fungerar bäst. Du kan använda plastkrukor, keramiska krukor eller till och med växtväskor. Viktigast är att krukan har dräneringshål för att förhindra att vattnet stannar i jorden vilket kan leda till rötning av plantan. Innan du planterar, fyll botten av krukan med ett lager grus eller småsten för att förbättra dräneringen ännu mer.

Så odlar du dina egna örter inomhus – 7 enkla steg

3. Så förbereder du potatisen innan odlingen

Innan du planterar din potatis, bör den förgros. Detta innebär att potatisen ska utsättas för ljus i ett par veckor tills den börjar gro. Placera potatisarna i en kartong eller papperspåse och ställ den på en solig plats. När du ser groddar växa ut från ögonen på potatisen, är de redo att planteras. Dessa groddar ska vara korta, tjocka och gröna, inte långa och vita.

4. Plantera potatisen – så gör du

Börja med att fylla krukan med ca 10 cm jord. Potatis trivs bäst i lös, väl dränerad jord som är rik på organiskt material. Du kan blanda kompost eller växtnäring i jorden för att ge extra näringsämnen. Placera sedan potatisen på toppen av detta jordlager med groddarna pekande uppåt. Täck potatisen med ytterligare 10 cm jord. Se till att jorden är fast packad men inte för hårt packad. Potatisplantor behöver utrymme för att sprida sina rötter och producera potatisar. Efter plantering, vattna jorden noggrant.

Gör växtnäring med matresterna – 5 enkla steg

5. Så vattnar du potatisen för bästa resultat

Potatisar kräver konstant men måttlig vattning. Du vill hålla jorden fuktig, men inte blöt. För mycket vatten kan orsaka att potatisen ruttnar, medan för lite vatten kan leda till att potatisarna blir knotiga eller för små. Beroende på hur torrt ditt hus är, kanske du behöver vattna potatisen varannan dag eller så. Om jorden känns torr till beröringen på ett djup av 2-3 cm, är det dags att vattna igen.

6. Odla potatis – så mycket ljus behöver potatisen

Potatisar kräver mycket ljus för att växa bra. Om du kan, placera krukan på en solig plats i ditt hus, som ett fönster som vetter mot söder. Potatisplantor behöver minst 6 timmars sol om dagen för bästa tillväxt. Om ditt hem inte har tillräckligt med naturligt ljus, kan du överväga att använda ett växtljus. Placera ljuset så att det hänger cirka 30 cm över toppen av plantan och låt det vara på 10-12 timmar om dagen.

Så odlar du enkelt grönsaker inomhus – utan jord

7. Jordtäckning – täck potatisen med jord

När du ser att potatisplantans skott börjar sticka ut över jordytan, lägg till mer jord för att täcka dem. Detta uppmuntrar plantan att fortsätta att producera fler potatisar längs stjälken, vilket kan leda till en större skörd. Fortsätt med denna process tills din kruka är fylld till toppen med jord.

8. Skörda potatisen – då ska du göra det

Du vet att det är dags att skörda när plantans blad börjar vissna och dö bort. Detta bör hända cirka 10-20 veckor efter plantering, beroende på sorten. Vänta ytterligare 2 veckor efter att plantan har dött tillbaka innan du skördar. Detta tillåter potatisen att mognar helt och hårdnar lite, vilket gör den mer hållbar. För att skörda, räck ner i jorden och leta efter potatisar. Var försiktig så att du inte skadar potatisarna när du gräver ut dem. När du har skördat alla potatisarna, låt dem torka en dag eller två innan du lagrar dem på en sval, mörk plats.

Läs mer här:

Så odlar du enkelt din egen vitlök – inomhus

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!