Tusentals satelliter befinner sig i omloppsbana runt jorden.
Tusentals satelliter befinner sig i omloppsbana runt jorden. - Foto: Stella pictures

Så farligt är rymdskrot för oss: "Förödande konsekvenser"

Tusentals satelliter i omloppsbana runt jorden riskerar att bidra till en kollision som kan resultera i konsekvenser för oss. Astronomen Andreas Korn berättar hur stor sannolikheten är att rymdskrot ska påverka oss och vad den verkliga faran kan vara.


Vad är rymdskrot?

Rymdskrot är de föremål som människan skickat upp i rymden. Det kan röra sig om gamla satelliter eller delar av en rymdraket. Rymdskrot far runt jorden i flera kilometer i sekunden. Risken som rymdskrot bär med sig är, enligt Rymdstyrelsen, att det när som helst kan kollidera med viktiga satelliter eller farkoster som är bemannade av människor. 

Enligt Rymdstyrelsen finns det än så länge inga rapporter om att människor ska ha skadats av att rymdskrot fallit till jorden.

Källa: Rymdstyrelsen

Nyligen blev Marcus Wandt den tredje svensken någonsin i rymden, efter Christer Fuglesang och Jessica Meir. Han spenderade närmare tre veckor på den internationella rymdstationen (ISS). 

Att rymden är fascinerande och spännande för många är inget nytt. För andra kan det rent av vara skräckinjagande att tänka att vi på jorden är ett litet sandkorn i det stora kosmos. 

Satellit på väg mot jorden – kan krascha var som helst

Rymdskrot rör sig mot jorden

Sedan kapplöpningen som kulminerade med att USA var först på månen 1969 har rymden varit något mänskligheten fortsatt att utforska. Flera projekt har skickats ut i rymden, bland annat till mars och till månen. Därutöver har även en hel del satelliter skickats ut, vilket gör det möjligt för oss att göra allt från att surfa på internet, titta på tv och hålla kontakten med människor på andra sidan jorden.

Dock har ett problem nu uppstått. CNN rapporterade nämligen under onsdagen om att närmare 30 000 objekt rör sig runt jordens omloppsbana i en rasande fart. Och enligt sajten Orbiting Now befinner sig fler än 8 300 satelliter i och runt jordens omloppsbana. 

400 miljoner för Wandts biljett – "är billigt"

Just nu finns tusentals satelliter i omloppsbana runt jorden. Foto: Stella pictures

Just mängden satelliter har, enligt Andreas Korn som är astronom och lektor på Uppsala Universitet, bidragit till att allt mer rymdskrot bildats.

– Många kommersiella satelliter är på väg att skjutas upp. Till olika omloppsbanor, det vill säga alla kommer inte att påverka varandra. Den största risken är att ingen bryr sig om att ta ner uttjänta satelliter, de samlas på därute, säger han till Nyheter24 och tillägger:

– Om det finns tillräckligt många kan en krock leda till det så kallade Kesslersyndromet, en kedjereaktion som skapar allt mer rymdskrot. Detta måste undvikas, betonar han.

Kesslersyndromet, även kallat skräckscenariot, teoretiserades av Donald J. Kessler på 1970-talet och handlar om att en barriär av skrot bildas runt hela jorden. En sådan händelse skulle då göra det omöjligt att använda till exempel satelliter som vi gör i dag.

Fuglesang: En gåva att få vara kvar i rymden

Astronomen: Det händer med rymdskrot som faller till jorden

Vidare förklarar Korn att atmosfären hjälper jorden att hålla satelliterna i omloppsbana, och om de tappar höjd så brinner de upp i just atmosfären. 

– Jordens atmosfär hjäper oss på flera sätt. Den ser till att satelliter och skrot som inte styrs aktivt så småningom tappar höjd. Till slut, efter månader, år, 100-tals år beroende på omloppsbana, kommer sådana objekt att brinna upp i atmosfären. Väldigt få når marken så det är nästan ingen risk för oss här på jorden.

Men även om satelliter bidrar till större kommunikationsmöjligheter och positiva effekter på samhället är astronomer kritiska till mängden satelliter som skjuts upp, förklarar Korn.

– Vi astronomer är kritiska mot så många satelliter kring jorden. Markbaserade teleskop som LSST (Large Synoptic Survey Telescope reds. anm) som ska hitta asteroider på väg mot jorden störs väldigt mycket av satelliter som reflekterar solljus. 

Här är årets största vetenskapliga genombrott

"Den verkliga faran"

Avslutningsvis redogör Korn för hur stor sannolikheten är att rymdskrotet av satelliter som rör sig i omloppsbana nu leder till en kollision med jorden.

– Den verkliga faran ligger alltså inte i satelliter, men i asteroider. En krock är högst osannolik, men skulle kunna ha förödande konsekvenser för mänskligheten, jämförbart med dinosaurierna, säger han till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!