- Foto: Polisen. Den dömda mördaren Johanna Jansson planerade att rymma från fängelset.

Johanna Janssons plan för att fly Hinseberg: Hugga personal i ögonen

Den dömde mördaren Johanna Jansson planerade att rymma från anstalten om hon inte fick prövningstillstånd i högsta domstolen, rapporterar Aftonbladet. För att ta sig ut var hon beredd att ta gisslan och skada personal.


Nyheter24 har tidigare skrivit om mordet på Tove, 21, i Vetlanda. Två av Toves vänner, Maja Hellman och Johanna Jansson, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet i april 2023. Hellman har sedan dess blivit friad från brott, medan Janssons straff sänkts till 16 år, istället för livstid.

Den 23 januari 2024 stod det fast att Johanna Jansson ska avtjäna sitt straff på kvinno-anstalten i Ystad. Enligt Kriminalvårdens placeringsbeslut, som Nyheter24 tagit del av, har Jansson möjlighet att bli frigiven redan 2033 – ett beslut som hon inte är nöjd med. 

Under nyårsafton planerade Jansson nämligen att rymma från anstalten. Personalen fick innan rymningsförsöket nys om planerna, och låste in fångarna av säkerhetsskäl. Nu avslöjar en källa till Aftonbladet att rymningen skulle ske om Jansson inte fick prövningstillstånd i högsta domstolen. 

Så mycket pengar ska Johanna Jansson betala i skadestånd till Toves familj

Personal visiterade Johanna Janssons cell

Personalen valde att visitera Janssons rum, och upptäckte att det fanns flera tecken på att hon planerat att rymma. I rummet var exempelvis stenofonen, som används för att kommunicera med vakten, manipulerad. Brev som hittades i cellen visade också att Jansson hade planerat flykten tillsammans med två medfångar.

Johanna Jansson ska avtjäna sitt straff på kvinnofängelset Ystad. Foto: Johan Nilsson/TT


Ta gisslan och hugga personal i ögonen med pincett 

För att ta sig ut hade de planerat att ta gisslan. För att enklare kunna övermanna offret hade de bestämt att personen skulle vara kort och smal. Fångarna skulle sedan sticka personalen i ögonen med en pincett och sno all larmutrustning för att gisslan inte skulle kunna slå larm. 

Efter rymningsplanerna avslöjats flyttades Jansson till häktet i Göteborg. 

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

Det äter Sveriges farligaste kvinnor inne på Hinseberg – här är matsedeln

Johanna Jansson mördade sin vän Tove – då kan hon släppas fri

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!