Johanna Jansson mördade Tove efter en utekväll i oktober 2022.
Johanna Jansson mördade Tove efter en utekväll i oktober 2022. - Foto: Polisen

Johanna Jansson mördade sin vän Tove – då kan hon släppas fri

Johanna Jansson dömdes till 16 års fängelse för mordet på sin kompis Tove, 21 i Vetlanda i oktober 2023. Men redan 2033 kan hon bli frisläppt.


21-åriga Tove försvann efter en utekväll den 15 oktober 2022, och hittades död i ett skogsparti utanför Vetlanda den 2 november. 

Två vänner, Johanna Jansson, 20, och Maja Hellman, då 18, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet. Hellman friades senare helt för mordet, medan Jansson fick sitt straff sänkt till 16 års fängelse. 

Johanna Jansson får sänkt straff för mordet på Tove

Så mördades Tove i Vetlanda

Kvällen den 15 oktober hamnade Tove i bråk med Johanna Jansson och Maja Hellman på nattklubben Nöjet i Vetlanda. Efter bråket gick de tre hem till 20-åringens lägenhet för att tala ut. 

Enligt flera medier hade Johanna Jansson och Tove, som tidigare varit goda vänner, en konflikt som pågått en längre tid. 

I badrummet stryptes sedan Tove till döds av Johanna Jansson. Efter mordet hjälpte Maja Hellman henne att gömma kroppen i ett skogsparti utanför Vetlanda. 20-åringen återvände sedan till platsen och försökte elda upp den döda 21-åringen. 

Johanna Jansson och Maja Hellmans relation till Tove – innan mordet

Här avtjänar Johanna Jansson sitt straff

Den 23 januari 2024 beslutades det att Johanna Jansson ska avtjäna sitt straff på anstalten i Ystad. Fängelet har 76 platser i säkerhetsklass två och endast kvinnor är placerade där. 

I Kriminalvårdens placeringsbeslut, som Nyheter24 tagit del av, kan Johanna Jansson bli frigiven tidigast den 13 juni 2033. 

Här kan du läsa mer om Johanna Janssons placering på anstalten i Ystad.

Här kan du läsa fler nyheter om Johanna Jansson, som dömts för mordet på Tove i Vetlanda.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!