- Foto: Jessica Gow/TT Johan Nilsson/TT

Flera artister hoppar av Eurovision: "En masspsykos"

Under Eurovision-veckan arrangerar Malmö stad 160 konserter i staden. Nu väljer dock flera artister att hoppa av för att visa sitt stöd som protest mot Israels medverkan.


Mellan 4 och 11 maj kommer 160 uppträdanden synas i Malmö stad, men allt fler bokade artister väljer att avbryta sitt deltagande, vilket Dagens Nyheter tidigare har rapporterat om.  Anledningen är att man vill stötta Palestina och fördöma Israels medverkan i Eurovision Song Contest 2024. 

Finlands Eurovisionbidrag väcker ilska hos tittarna: "Det här är skräp"

"Vi kan inte stoppa huvudet i sanden"

En av de artister som skulle uppträda i Malmö är det lokala bandet Crying Day Care Choir. Jack Elz, en av bandets medlemmar, menar att de först tackade ja till att sjunga, men att de inte längre kan stå bakom det beslutet. 

– Vi blev bokade av Malmö stad. Vi är stolta över Malmö och kulturutbudet här, tänkte att det här blir en bra folkfest. Nu tror vi att det mest effektiva är att ta ställning och bojkotta. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden. Det blev en samvetsfråga, säger han till Dagens Nyheter. 

De är inte ensamma om att avbryta sina planer om att uppträda i maj. Flera artister har gått samma väg, bland annat de lokala banden Tarabband och Nevergreens. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Eurovision-bidraget skapar kaos bland tittarna: "Inte hennes fel"

"Det är som en masspsykos"

Alla är dock inte lika nöjda över påtryckningarna om att bojkotta. 

Rebecca Bergcrantz, som går under artistnamnet Raindear, är en av de som fortfarande ska uppträda under Eurovision-veckan i Malmö. 

För DN berättar hon att hon känt sig uppmanad till att inte uppträda. Bland annat av Instagramkontona "BDS Sverige" och "Bojkotta Israel", som taggat henne i sina inlägg. Trots detta står hon fast vid sitt beslut. 

– Det är som en masspsykos, folk är helt blinda inför att politiska kamper kan väljas att tas på olika sätt. Jag är fullständigt hjärtekrossad över det som händer i Gaza. Det är något av det värsta vi sett i vår historia, men samtidigt vet jag inte hur det hjälper offren i Gaza att jag ställer in gig och inte kan betala hyran, säger hon till DN

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Miljonsmällen: Så dyrt blir Eurovision för Malmö

Allt om Anni-Frid Lyngstad: Familj, pojkvän och Abba

Det ångrar Kerstin i Hotell Romantik: "Mitt eget fel"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!