En fettklump på 40 ton upptäcktes i avloppssystemet. Det tog dagar för dykare att hugga bort den.
En fettklump på 40 ton upptäcktes i avloppssystemet. Det tog dagar för dykare att hugga bort den. - Foto: Brun, Thomas /TT Nodra / Hem & Hyra

Fettklump på 40 ton i avloppet – fick huggas bort av dykare

En fettklump på 40 ton upptäcktes i Norrköpings avloppssystem. För att få bort fettproppen behövde dykare spendera dagar i avloppsrören.


När kommunen skulle renovera avloppssystemet i Norrköping fick de en oväntad överraskning. När de tittade ner i avloppet upptäckte de nämligen en förhårdnad fettklump på 40 ton, uppger Hem & Hyra

Lämnade kranen på – tvingas flytta efter översvämning

Olagligt att spola ner olja i vasken

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att det vid årskiftet 2024 blev olagligt för svenskar att spola ner matfett i vasken.

Anledningen bakom beslutet är att oljan skapar stopp i rör och ledningar, vilket är ett återkommande problem. 

Felaktig sortering av matfett klassas alltså som olagligt och är straffbart, men trots det finns det ingen som övervakar sopsorteringen i privata hushåll. 

Nu är det olagligt att slänga olja i vasken – gör så här istället

"Höll på i flera dagar"

Den enorma fettklumpen i Norrköping är ett praktexempel på vad en felaktig sortering kan leda till. Klumpen har formats under en längre tid och hade kunnat orsaka ett allvarligt avloppsstopp i staden. 

Robert Sandgren, gruppchef för ledningsnätet på Nodra i Norrköping, menar att klumpen är den största fettproppen han sett i sin yrkeskarriär. 

– Vi höll på i flera dagar och fick spärra av en av våra mest trafikerade rondeller i stan, säger han till Hem & Hyra.

För att få bort fettklumpen behövde dykare spendera flera dagar nere i avloppsrören. Robert Sandgren berättar att dykarna fick hugga i proppen för att den skulle lossna. 

Fettklumpen tog flera dagar att få bort. Foto: Nodra / Hem & Hyra.

"Fett hårdnar och sätter sig på rörens väggar"

På bilden syns en brun massa längst in inne i röret. Robert Sandgren förklarar att klumpen ser mjuk ut, men att den egentligen är stenhård. 

– Fett hårdnar och sätter sig på rörens väggar. Med tiden byggs det på och orsakar stopp. När det blandas med annat, som tvål, tops, servetter och allt möjligt blir det som en armering., säger han till Hem & Hyra.

Försäljning av populära olivoljan förbjuds

Oljefläckar på kläder – så får du bort dem

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!