Olja och kläder
Oljefläck på kläder - så går dem bort - Foto: Pexels

​Oljefläckar på kläder – så får du bort dem

Oljefläckar behöver inte vara en dödsdom för dina kläder. Genom att agera snabbt och använda rätt metoder och produkter kan du få bort olja från kläder och rädda ditt favoritplagg.


Oljefläck på kläder - varför är det så svårt?

Olja är hydrofob, vilket betyder att den stöter bort vatten. Det är därför vanligt tvättmedel och vatten ofta inte räcker för att få bort olja från kläder. Oljemolekylerna binder sig till textilfibrerna, vilket gör det svårt att ta bort fläcken helt.

Få bort olja från kläder – detta ska du göra först

Ju snabbare du agerar, desto bättre chans har du att få bort fläcken. Det första du bör göra är att ta papper eller en ren trasa och badda på fläcken. Detta kommer att suga upp så mycket olja som möjligt och förhindra att den sprider sig ytterligare. Undvik att gnugga, eftersom detta kan förvärra situationen.

Enkla knepen: Så får du bort kaffefläckarna direkt

Ta bort oljefläckar – rätt metoder och produkter

Efter att du har baddat fläcken, finns det flera metoder du kan använda för att ta bort oljefläckar helt.

1. Diskmedel

Diskmedel är effektivt för att bryta ner olja. Applicera en liten mängd på fläcken och massera in det försiktigt. Låt det sitta i några minuter innan du tvättar som vanligt.

2. Bakpulver

Bakpulver kan suga upp oljan. Strö det över fläcken och låt det verka i 15-20 minuter. Borsta sedan bort pulvret och tvätta plagget.

Bikarbonat – 50 sätt att använda det på

3. Alkohol

Använd en trasa fuktad med isopropylalkohol för att badda på fläcken. Tvätta sedan som vanligt. Observera att detta kan bleka vissa typer av kläder.

4. Kommersiella fläckborttagare

Det finns också produkter speciellt utformade för att ta bort oljefläckar. Följ alltid anvisningarna på produkten för bästa resultat. 

LÄS MER:  Smutsiga skor? Så gör du dem enkelt skinande rena igen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!