Olja och kläder
Oljefläck på kläder - så går dem bort - Foto: Pexels

​Oljefläckar på kläder – så får du bort dem

Oljefläckar behöver inte vara en dödsdom för dina kläder. Genom att agera snabbt och använda rätt metoder och produkter kan du få bort olja från kläder och rädda ditt favoritplagg.


Oljefläck på kläder - varför är det så svårt?

Olja är hydrofob, vilket betyder att den stöter bort vatten. Det är därför vanligt tvättmedel och vatten ofta inte räcker för att få bort olja från kläder. Oljemolekylerna binder sig till textilfibrerna, vilket gör det svårt att ta bort fläcken helt.

Få bort olja från kläder – detta ska du göra först

Ju snabbare du agerar, desto bättre chans har du att få bort fläcken. Det första du bör göra är att ta papper eller en ren trasa och badda på fläcken. Detta kommer att suga upp så mycket olja som möjligt och förhindra att den sprider sig ytterligare. Undvik att gnugga, eftersom detta kan förvärra situationen.

Enkla knepen: Så får du bort kaffefläckarna direkt

Ta bort oljefläckar – rätt metoder och produkter

Efter att du har baddat fläcken, finns det flera metoder du kan använda för att ta bort oljefläckar helt.

1. Diskmedel

Diskmedel är effektivt för att bryta ner olja. Applicera en liten mängd på fläcken och massera in det försiktigt. Låt det sitta i några minuter innan du tvättar som vanligt.

2. Bakpulver

Bakpulver kan suga upp oljan. Strö det över fläcken och låt det verka i 15-20 minuter. Borsta sedan bort pulvret och tvätta plagget.

Bikarbonat – 50 sätt att använda det på

3. Alkohol

Använd en trasa fuktad med isopropylalkohol för att badda på fläcken. Tvätta sedan som vanligt. Observera att detta kan bleka vissa typer av kläder.

4. Kommersiella fläckborttagare

Det finns också produkter speciellt utformade för att ta bort oljefläckar. Följ alltid anvisningarna på produkten för bästa resultat. 

LÄS MER:  Smutsiga skor? Så gör du dem enkelt skinande rena igen

/
/
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

3 dagar sedan 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.