Genrebilder på olivoljor.
Genrebilder på olivoljor. - Foto: Henrik Montgomery/TT/Jessica Gow/TT

Försäljning av populära olivoljan förbjuds

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har genom en smakpanel analyserat Garants olivolja i ett laboratorium. Nu har de beslutat att det ska vara förbjudet att sälja olivoljan.


I dagarna utförde en smakpanel flertalet analyser på Axfoods ekologiska italienska extra jungfruolivolja från Garant i ett laboratorium.

Nu är det olagligt att slänga olja i vasken – gör så här istället

Nämnden förbjuder försäljning av olivoljan

Det visade sig att olivoljan från Garant inte uppfyllde de klassificeringskrav som krävs för att få kallas "jungfruolivolja", skriver miljö- och hälsoskyddsnämnden i en rapport som Nyheter24 tagit del av.

Nu förbjuds Axfood att fortsätta försäljningen av olivoljan från den granskade batchen. De flaskor som redan distribuerats måste återkallas från grossisterna då de inte heller får säljas längre.

Stora ändringen på Bregott-paketen – efter 55 år

Olivoljan får inte kallas för "extra jungfrulig"

En av motiveringarna, som miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver i sin rapport, till att olivoljan ska förbjudas att säljas är att de "organoleptiska egenskaperna inte bekräftar den kategori som angivits för olivoljan". 

Samt att den felaktiga benämningen kan vara vilseledande för konsumenten. Enligt analystestet i panelen bör Garants olivolja bara klassas som jungfrulig och inte extra jungfrulig, som den utger sig för att vara.

Axfood har motsatt sig beslutet och ifrågasatt testernas tillförlitlighet – något som miljö- och hälsoskyddsnämnden dock inte tar fasta på.

Beslutet kan överklagas till länsstyrelsen.

Tjuvar stjäl matfett från krogar i Ystad – säljs gissningsvis utomlands

Axfoods presschef: "Produkten är extra jungfruolja"

När Nyheter24 får tag i Axfoods presschef Magnus Törnblom säger han att det är väldigt viktigt för dem att produkterna är tillförlitliga och att den extra jungfruolja är av god kvalitet.

– Vi gör löpande noggranna tester av våra produkter och utför årligen egna analyser, samtidigt som all olja som köps in från våra leverantörer inom vårt egna sortiment kontrolleras innan den fraktas till Sverige, säger han och fortsätter:

– De prover som vi gör på ackrediterade labb bekräftar att produkten är extra jungfruolja, både när det gäller de kemiska proverna och de sensoriska. Så vi delar inte den bild Livsmedelsverket har, och har också begärt en kontrollbedömning från ett annat labb, i oljans ursprungsland, än det som Livsmedelsverket anlitat.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!