Djurägare kritiserar Evedensia och Anicura för att ta "ockerpriser".
Djurägare kritiserar Evedensia och Anicura för att ta "ockerpriser". - Foto: Timo Jaakonaho /TT Stina Stjernkvist/TT

Djurägare rasar mot veterinärjätten: "Ockerpriser"

Djurägare riktar skarp kritik mot djurvårdens "ockerpriser". Nyheter24 har pratat med Marlene Areskog, medicinansvarig på Evidensia, som svarar på anklagelserna.


Att ha ett husdjur har aldrig varit billigt, men många djurägare uppfattar att priserna höjts under de senaste åren. De stora företagen anklagas därför för att prioritera vinst över vård. Bland annat Sydsvenskan har rapporterat om kritiken, med fokus på äldre- och ensamma djurägares perspektiv.

– Vi ser att det blir en allt mer problematisk situation. Kostnaderna för lite mer avancerad veterinärvård eller akuta besök har skjutit i höjden, på flera håll handlar det om ockerpriser även för ett försäkrat djur, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för pensionärsorganisationen SPF till Sydsvenskan.

Katten Amadeus svalde plast – kostade 100 000 kronor: "Skräck"

"Hela familjen fick samla in pengar"

Den svenska djursjukvården är en miljardindustri. På marknaden finns det två företag som står för majoriteten av landets djursjukvård. Evidensia, som omsätter 1,8 miljarder kronor om året, och Anicura som omsätter 452 miljoner

Nyheter24 har varit i kontakt med Lena Thurang, 60, vars dotter hade en skräckupplevelse på Evidensia. Hennes katt Amadeus svalde nämligen plast och behövde intensivvård. Priset för vården landade på 100 000 kronor, och försäkringen täckte endast 60 000. För att dottern skulle kunna betala fick släkten samla in pengar. 

– Hela familjen fick samla in pengar för att hon skulle kunna betala den där jävla räkningen. Hon hade inte ekonomin för att kunna betala själv, säger Thurang. 

När pengarna inte räcker till kan djurägaren i värsta fall behöva avliva djuret.

– Vi övervägde till och med att låta Amadeus somna in. Tillsammans diskuterade vi om han skulle avlivas. Det finns inte hur mycket pengar som helst att lägga på en katt. 

Hund dog under operation – veterinären gjorde fel

"Sjukt mycket pengar"

Lena Thurang har förståelse för att vården kostar, men hon tror att priserna också höjs på grund av att vårdjättarna drivs av vinst.

– Jag tror det stora problemet är att det finns väldigt lite konkurrens på marknaden. Det finns två stora bolag att välja mellan, Anicura och Evidensia. Det hade kunnat se annorlunda ut om det inte hade varit två stora vinstdrivande företag som styr, säger Thurang och fortsätter:

– Vården är det bästa av det bästa, så det är klart att det kostar. Det är svårt. Det är sjukt mycket pengar att ligga ute med. Man måste kunna lägga ut stora summor om någonting händer, även med försäkring.

Själv har Thurang ett sparkonto dedikerat till sin hund Mira, eftersom hon är rädd för att inte kunna betala sjukhuskostnaderna om Mira blir sjuk.

– Jag sätter alltid undan pengar till henne. Min värsta skräck är ju att jag ska behöva avliva min hund på grund av att jag inte har råd. 

Katten Amadeus svalde plast och behövde intensivvård. Foto: privat/Lena Thurang.


Evidensia: "Djurägarens eget ansvar"

Nyheter24 har pratat med Marlene Areskog, medicinskt ansvarig på Evidensia. Hon förstår kritiken, men menar att kostnaderna blir högre när inflationen stiger och vården blir mer avancerad. 

– Det är tråkigt att få kritik, men samtidigt förstår jag att det är svårt för gemene man att förstå hur mycket det kostar att bedriva djursjukvård med hög kvalitet, säger Areskog till Nyheter24.

Hon förklarar att djurägarna efterfrågar högkvalitativ vård som liknar den på människor, men den stora skillnaden är att djurvården inte är skattefinansierad. 

– Vi är långt mycket billigare än motsvarande vård för människor, trots likartade omkostnader som humanvården. Men till skillnad från den är vi momsbelagda med 25 procent och är inte skattefinansierade.

Dessutom kostar det mycket att erbjuda toppvård även under jour-tider. 

– Att hålla jouröppet kostar mycket pengar, eftersom man behöver vara både utrustnings- och kompetensmässigt redo för att klara av de allra värsta skadorna, exempelvis en hund som blivit påkörd och behöver intensivvård, säger Areskog. 

Till de som kritiserar vårdens priser, menar Areskog att ansvaret främst ligger hos djurägaren. 

– Det är djurägarens eget ansvar. Det är inte inköpspriset som kostar, utan det är djurhållningen som är dyr. Där har man eget ansvar för att spara pengar inför eventuella olyckor, sjukdomar eller se till att ha djuret försäkrat, säger Areskog och fortsätter:

– Om inte djurägaren ger sitt djur vård är det myndigheternas roll att se till att följa upp att djuret får vård eller får somna in. 

Djurägaren har ett ansvar att betala för vården, menar Malene Areskog. Foto: Stina Stjernkvist/TT.


"Risk för djurets hälsa"

Många menar att veterinärerna borde kunna erbjuda djuren billigare vård, men Areskog menar att billigare vårdmodeller medför en större risk för djurets hälsa. 

– Givetvis finns det olika sätt att bedriva vården, med mer eller mindre kvalitét och patientsäkerhet, men det man ska tänka på om man går för “second best”, är att det kan innebära en ökad risk för djuret och oftast sämre eller osäkra behandlingsresultat, säger hon.

Veterinären: Så kan din rökning skada din katt

Anicura: "Olika ekonomiska förutsättningar"

Nyheter24 har också kontaktat Anicura, som svarar på kritiken i ett skriftligt meddelande:

"Vi förstår att djurägare har olika ekonomiska förutsättningar. Beslutet om vilken vård som ska ges till våra patienter sker alltid i dialog mellan djurägaren och behandlande veterinär, skriver Rebecca Wrigby, chef för marknadsföring och kommunikation Anicura."

Ålderstecken hos hunden att ha koll på – enligt veterinären: "Underliggande sjukdom"

Det ska du aldrig göra mot din hund – enligt veterinären: "Gör ont"

Misstro bland djurägare – utländska veterinärer ifrågasätts

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!