När getingarna kommer tillbaka borde du getingsäkra ditt hus. Men hur gör man egentligen?
När getingarna kommer tillbaka borde du getingsäkra ditt hus. Men hur gör man egentligen? - Foto: Janerik Henriksson/TT Johan Nilsson / TT

Enkla knepet – så slipper du getingarna under sommaren

Under sommaren kan getingarna både bygga enorma bon och lura ensamma i den läskande drycken vid middagsbordet. De flesta är nog eniga om att man helst vill undvika besök från insekten, men vad ska man då göra för att slippa dem?


2024 ser ut att bli ett getingtätt år. Efter att ha sett ett trendbrott med färre getingbon sedan 2020 visar nämligen statistik från Anticimex att getingarna är på väg tillbaka. 

För att undvika att de ovälkomna gästerna bygger ett bo går det att säkra sitt hus, men hur ska man gå tillväga egentligen? 

Så gör du när ditt barn blir stucken av en geting

Anticimex: Lura bort getingarna

Många känner nog igen sig i bilden av en sommarmiddag ute i det gröna som plötsligt invaderas av ett gäng getingar. 

För att undvika att getingarna kommer alltför nära tipsar Anticimex om att bära kläder i neutrala färger, eftersom starka färger lockar till sig getingar.

Det kan också vara fördelaktigt att undvika söta parfymer och täcka över söt mat när ni äter utomhus. Anledningen är att getingar dras till sockersöta dofter. 

Ställer man någonting sötdoftande en bit bort från bordet kan getingarna dras till den platsen, istället för att störa under middagen. 

Vid matbordet bör man också undvika att dricka ur en burk eller mörk flaska som varit obevakad under ett tag. Ett getingstick i halsen kan vara allvarligt.

MISSA INTE: Här är superinsekterna som lever i snön: "Tål att frysa"

Getingar gillar att krypa ner i söta drycker. Foto: Martina Holmberg / TT

Så getingsäkrar du ditt hus

Då vet vi hur man ska hantera getingar ute i det vilda, men vad kan man göra för att stoppa getingarna från att bygga ett bo på tomten?

Jo, även det har Anticimex svaret på. För att hjälpa oroliga husägare har de nämligen sammanställt en lista med tips: 

  • Ser man en flygande geting på tomten under våren, följ efter för att lokalisera om den bygger bo. 
  • Sätt insektnät för ventilationsgaller och täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset. Detta kan stoppa getingarna från att bygga ett bo på dessa platser. 
  • Håll rent från spill och bråte på tomt, uteplats och balkong, eftersom lukten från soptunnor kan locka till sig getingar. 
  • Har du redan ett bo på tomten? Är det fortfarande litet som en pingisboll kan du ta bort det själv. Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa, bär skyddande kläder samt ha på dig mössa och handskar.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

5 smarta husmorsknep om du blivit stucken av en geting

Enkla knepet: Så håller du spindlar borta från din balkong

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!