Det här ska du inte säga till någon som sörjer en anhörig som gått bort.
Det här ska du inte säga till någon som sörjer en anhörig som gått bort. - Foto: Annette ORiordan Mikael Fritzon/TT

Experten: Det ska du inte säga till någon som sörjer

Alla hanterar sorg olika, men de flesta uppskattar ändå stöd från nära och kära när tillvaron känns mörk. Det finns dock vissa saker som man inte vill höra när man sörjer en anhörig som gått bort.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När någon i ens liv dör förändras tillvaron både i smått och stort. Vardagen kan kännas tung och saknaden efter personen kan överskugga allt annat.

Det är inte heller helt ovanligt att ens vänskaper påverkas av dödsfallet. Det menar i alla fall Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, eftersom det kan vara svårt att prata om sorgen.

– Man är mänsklig av naturen vilket gör att man undviker det som är jobbigt. Vi vill inte gå in i obekväma samtal, säger hon till Nyheter24.

MISSA INTE: Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Viktorija Milosevska: "Tränger undan känslor och kör på"

Viktorija Milosevska berättar för Nyheter24 att alla människor har olika sorgeprocesser, men det finns tre tydliga kategorier att placera dessa i. 

Det handlar om "freeze", "fright" och "flight". 

Freeze-beteenden syftar på personer som blir förlamade av sorg och motgångar. Dör en nära anhörig kan man alltså känna sig handlingsförlamad och varken kunna jobba, ta hand om sig själv eller träffa familj eller vänner. 

Flight-beteenden går att känna igen när en person flyr från sorgen genom att lägga mer energi på sitt arbete för att slippa tänka på det som är jobbigt, och fight-beteenden präglas av att personen fajtas istället för att fly från sorgen.

– Vi reagerar olika eftersom vi är olika personer. När någon går bort reagerar man utifrån sina tidigare erfarenheter och personlighet, säger Viktorija Milosevska och tillägger:

– Under coronapandemin var det många som plötsligt dog, då blev det tydligt att många dök ner dubbelt så mycket i jobb för att slippa tänka och ta in sorgen. Man tränger undan sina känslor och kör på.

Många tycker det är jobbigt att prata om sorgen efter en anhörigs död, berättar Viktorija Milosevska. Foto: Fredrik Sandberg/TT

MISSA INTE: Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

"Ingen frågar vad de faktiskt känner"

För att ta sig igenom sorgen är stöd från nära och kära viktigt. 

Viktorija Milosevska tycker därför att anhöriga ska fråga den sörjande hur den mår, eller visa sitt stöd genom att hjälpa till med praktiska sysslor som kan kännas jobbiga när man mår dåligt. 

Det man däremot inte ska göra är att dra sig undan från den som sörjer, eller bara säga "jag beklagar" utan att gräva i hur de mår.

– Man säger ofta "jag beklagar", men ingen frågar vad de faktiskt känner. Är du ledsen eller arg? Är du skamsen? Man frågar inte det, säger Viktorija Milosevska till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan vara ilsken för att man förlorar någon. Man kan vara ledsen. Man kan vara frustrerad när man möter andra som inte riktigt förstår. Folk tror att de inte ska störa den här människan eftersom de har det jobbigt. Men den som sörjer vill bli störd. Den vill att folk ska erbjuda sin hjälp. 

MISSA INTE: Pensionär? Så lurar bedragarna dig på pengar

Viktorija Milosevska tycker att stödet från nära och kära är viktigt när man sörjer. Bilden är en genrebild. Foto: Kallestad, Gorm /TT

LÄS MER: 

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Utsatt för bedrägeri? Glöm inte att göra det här

/
/