Internet kan komma att sluta fungera. Anledningen är en gigantisk solstorm som brutit ut.
Internet kan komma att sluta fungera. Anledningen är en gigantisk solstorm som brutit ut. - Foto: AP/TT & Stella Pictures

I dag kan internet sluta fungera – över hela världen

En gigantisk solstorm har brutit ut på solen och väntas snart nå jorden. Resultatet av den kan innebära att samhällsviktiga funktioner så som internet slås ut.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har gått ut med en förvarning om att internet och andra teknologiska redskap kan komma att sluta fungera de närmaste dagarna.

Bakgrunden till varningen, som bland annat gäller Sverige men framför allt en stor del av hela jordklotet, är den geomagnetiska storm som brutit ut på solen, även kallad solstorm. Den är på väg mot jorden och väntas slå till under torsdagen och fredagen.

”En snabb koronal massutstötning (CME, coronal mass ejections reds. anm.) bröt ut från solen kvällen den 8 oktober 2024 och kommer sannolikt anlända till jorden den 10 oktober”, skriver myndigheten på sin hemsida.

MISSA INTE: Så farligt är rymdskrot för oss: "Förödande konsekvenser"

Foto: Julian Stratenschulte/TT
Foto: Julian Stratenschulte/TT

MSB: Solstormar påverkar vardagen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver på sin hemsida att solstormar är kraftiga energiutbrott på solen som innehåller både strålning och laddade partiklar.

”Stormar på solen kan påverka vardagen på jorden genom exempelvis elavbrott, norrsken eller störningar i flygtrafiken”.

NOOA listar en solstorm utifrån en skala. Från G1 som är en mindre geomagnetisk storm till G5 som är en extrem genomagnetisk storm.

MISSA INTE: Nya solstormar kan nå jorden

Fakta: Solstormar

Solstormar är kraftiga energiutbrott på solen. Vid utbrotten kastas laddade partiklar ut från solen i hög hastighet.

Utbrotten är vanliga, men når sällan jorden.

Om solstormen träffar jorden finns chans till norrsken – men också för exempelvis elavbrott och störningar i flygtrafiken och telenätet.

Norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis – är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Solens aktivitet varierar i en cykel på cirka elva år, där vi nu är inne i den mest aktiva perioden.

Källa: MSB, Rymdstyrelsen, TT.

Solstormen kan bli en G5-storm

I en intervju med CNN berättar Shawn Dahl, anställd vid Space Weather Prediction Center, att en G4-storm är relativt vanliga under solens cykel men att en G5-storm är extremt ovanliga. 

– Den här nya stormen har 25 procents chans att bli en G5, säger han till CNN.

MISSA INTE: Allt om Marcus Wandt: Fru, barn, längd och utbildning

Den här bilden från NASA visar solen sett från satelliten Solar Dynamics Observatory (SDO) lördagen den 23 mars 2024. Då utbröt den senaste solstormen. Foto: AP/TT
Den här bilden från NASA visar solen sett från satelliten Solar Dynamics Observatory (SDO) lördagen den 23 mars 2024. Då utbröt den senaste solstormen. Foto: AP/TT

Då kan internet sluta fungera

Utifrån skalan NOAA utgår från skulle en G5-storm kunna innebära att utbredda problem med spänningskontroll och skyddssystem uppstår.

Nätsystem kan uppleva fullständig kollaps eller strömavbrott och transformatorer kan skadas.

Andra system som tar skada vid en G5-storm är rörledningsströmmar som kan uppnå flera hundra ampere, radio kan vara omöjlig att lyssna på under en viss tid och satellitnavigering kan försämras i flertalet dagar. 

"Vi kommer inte att känna till egenskaperna hos CME förrän den anländer en miljon miles (1 609 344 kilometer reds.anm.) från jorden och dess hastighet och magnetiska intensitet mäts av DSCOVR- och ACE-satelliterna", avslutar National Oceanic and Atmospheric Administration med att skriva om solstormen.

LÄS MER: Quiz: Är bilden tagen på jorden eller någon annan planet?

/
/
/
stats