Nya krav för restauranger börjar gälla 2025
På uppdrag av regeringen har Livsmedelsverket tagit fram nya regler som ska börja gälla för restauranger 2025.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Detta innebär de nya reglerna
Restauranger måste från och med den 1 mars 2025 kunna informera sina kunder om varifrån köttet de serverar kommer ifrån. Det innebär att det kommer bli lättare för restauranggäster att få information om ursprungslandet för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Informationen behöver dock endast ges ut på restaurangen, och inte på andra ställen så som beställningsappar eller restaurangens egna hemsidor, det meddelade Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Kris för lyxburgarna – de har tappat mest
LÄS MER: Lag ändras 2025 – för första gången på 58 år
3 av 4 kan tänka sig att betala mer för svenskt kött
Många föredrar att äta svenskt kött. Enligt en opinionsundersökning gjord av Novus på uppdrag för Svenskt Kött kan 74 procent tänka sig att betala mer för svenskt kött jämfört med importerat.
– Det ska vara lätt att veta vart köttbiten på tallriken kommer ifrån. Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Förslaget: Slopa kravet på krogen – då kan du köpa alkohol
LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu