Vattenfall kritisk till ökenel

Planer på att bygga jättelika solkraftverk i Saharaöknen för att försörja Europas elbehov går inte hem hos Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

"För dyrt" tycker Josefsson om det tyska miljöinitiativet som beräknas kosta upp till 4400 miljarder kronor.

–Det är förbannat mycket pengar. Dessutom skulle transportkostnaderna vara mycket höga. Jag anser inte detta realistiskt. Europa måste producera sin ström i Europa, säger Josefsson till Svenska Dagbladet.

Istället ser Vattenfalls vd positivt på kol och kärnkraft, och med den nya CCS-tekniken, en metod där man leder ned koldioxidutsläppen i marken, kan en miljövänlig kolförbrukning vara framtiden. Vattenfall, som är först med tekniken, driver sedan förra året en provanläggning i Tyskland.

Men rösterna är delade. Miljöminister Andreas Carlgren (C) tror inte på kolet, trots CCS-metoden.

– Jag tycker att det är en fördel i den del som Vattenfall bidrar till att utveckla koldioxidavskiljning och lagring så snabbt som möjligt. För det kommer att behövas och det kommer vara en styrka, både för Europa och det kommer vara en styrka i Sverige. Men som helhet tycker jag också det är rimligt att det blir tydligt att statens ägande bidrar till att förverkliga den inriktning som Sverige har, det vill säga att minska beroendet av fossila energier och att göra det snabbt, säger Carlgren till Sveriges Radio.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!