Skrotade bilar nya bensinen?

Forskningsprojekt utreder om metallpulver är lösningen på CO2-problemen.


Koldioxid är ett ord som klingar dåligt i både dagisbarns och toppolitikers öron. Men nu har man hittat svaret på den svåra koldioxidfrågan - i alla fall om ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt, projekt "Cometnano", ger det positiva utslag man hoppas på.

Nu ska nämligen Athanasios Konstadopoulos, forskare vid kemiska forskningsinstitutet i Thessalonki i Grekland, få tre års tid på sig att undersöka om metallpulver kan ersätta de fossila bränslen vi använder för att driva våra bilar.

Enligt Konstadopoulos kan aluminium, bor och järn inte bara ge lika mycket, utan till och med mer energi än förbränning av diesel, vätgas och bensin.

Genom att antända och på så sätt oxidera nanometerstora partiklar i motorns cylindrar skulle man kunna driva framtidens bilar framåt. Om man lagrar resterna i en speciell uppsamlingstank kan man sedan reducera metalljonerna med vätgas, och efter det kan metallpulvret användas återigen. Och om vätgasen skulle framställas genom solenergi skulle processen inte ge några koldioxidutsläpp.

Frågor som Konstadopoulos forskning är tänkt att besvara är hur man ska transportera och hantera det extremt explosiva metallpulvret, hur mycket det kommer att kosta att framställa och om det finns andra faror med nanomaterialet, enligt Dagens Nyheter

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!