Äntligen, nu kommer högkonjukturen

"The botten is nådd."


Världsekonomin kan ha nått botten. En återhämtning inleds under andra halvåret.

Högkonjuktur i antågande

Swedbanks prognos är att BNP globalt kommer att öka med 2,5 procent under 2010 och hela 3 procent 2011. Svenska folkets konsumtion och inställning inför framtiden är alltså avsevärt mer positiv än den var för bara sex månader sedan.

Äntligen tycks högkonjukturen vara i antågande.

I tisdagens tal med titeln "Det aktuella ekonomiska läget" sa en optimistisk Vice riksbankschef Svante Öberg att botten i den djupa konjunkturnedgången är nådd:

"Starkare BNP-utveckling än väntat"

–Ny information under sommaren tyder snarast på en något starkare BNP-utveckling än vi har räknat med. Läget på de finansiella marknaderna har förbättrats under det senaste halvåret både i Sverige och i omvärlden.

Denna bild bekräftas ytterligare av det inköpsindex, som publicerades den 3 augusti. Indexet hade ökat till 54,3 jämfört med månaden innan då det låg på dryga 50. Med andra ord är även de 200 viktigaste inköpscheferna avsevärt mer positiva till framtiden och till deras framtida inköp.

Positiva signaler från USA

Även börsen har skjutit upp som en raket i år. Uppgången är cirka 35 procent hittills och många analytiker signalerar fortfarande köp för de svenska bolagen.

Men det är i USA mycket av vår ekonomiska framtid bestäms. Och även där ser vi nu positiva signaler.

Bloomberg News rapporterar att president Barack Obama är på väg att revidera ned USA:s förlustprognos för 2009 med 262 miljarder dollar, från 1842 miljarder dollar till 1580 miljarder dollar. Detta innebär att USA som land går närmare 2000 miljarder kronor bättre än väntat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!