Bonusfest på Goldman Sachs

- 15/07/2009, 09:37 -

88 miljarder väntas gå till toppchefer och anställda på investmentbanken efter rekordsiffror.

Statliga pengar möjliggör en riktig bonusfest på Goldman Sachs. För 2009 uppgår potten till 11,3 miljarder dollar, motsvarande 88 miljarder kronor, som kommer att fördelas på chefer och övriga anställda.

Även om Goldman Sachs gör en rekordvinst efter att ha avslutat 2008 med en ordentlig förlust väntas bonusarna väcka stark kritik i USA. Då det är skattepengar som har varit med och bäddat för intäkterna på 13,8 miljarder dollar och vinsten på 3,44 miljarder dollar. De positiva siffrorna var mycket mer än vad marknaden hade räknat med, skriver Financial Times.

För att Goldman Sachs skulle klara sig igenom finanskrisen tog investmentbanken emot tio miljarder dollar i statligt stöd. När försäkringsjätten AIG, som tagit emot miljardbelopp i stöd, frikostigt betalade ut bonusar krävde den hårt pressade finansministern Timothy Geithner pengarna tillbaka och senatorn Charles Grassley uppmanade bankcheferna att begå harakiri.

Skillnaden är att Goldman Sachs har betalat tillbaka de tio miljarderna till den amerikanska staten under förra månaden.

– De kan inte fortsätta på den här linjen utan att skapa stor ilska, säger Jon Tester, demokrat i kongressen, till Financial Times.

Skrivet av: