Företag övervarslar för att behålla unga

Facken beredda att diskutera arbetsgivarnas anställningsoro.


Ungdomar är särskilt drabbade när företagen skär ned. Men när företagen vill behålla ungdomarnas kompetens är strategin snarare att övervarsla för att komma runt turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las.

Görs systematiskt

I kölvattnet av finanskrisen varslades åtskilliga ungdomar om uppsägning, men under hösten har flera varsel dragits tillbaka. Det kan bero på ökade orderingångar, men också ha andra orsaker. Arbetsförmedlingen har i sina analyser upptäckt att mer än hälften av alla varsel som läggs aldrig blir verklighet.

– Företagen övervarslar systematiskt. Det här har pågått länge, och är inget som utmärker nuvarande lågkonjunktur. Under de senaste fem åren är det väl snarare så att övervarslen har minskat något. I våra analyser kan vi se att två tredjedelar blir varslade, i andra fall är det närmare hälften, säger Clas Ohlsson, analyschef på Arbetsförmedlingen, till Nyheter24.

Enligt Ohlsson övervarslar företagen för att skaffa sig en bättre förhandlingsposition mot facket. Övervarslen kan också ha rent praktiska som psykologiska skäl.

–Det är troligt att det finns två procedurer som hänger samman med övervarslen. För det första är det väldigt omständigt för företagen att börja om från början om man upptäcker att man tog i för lite när man varslade från början. Det blir också dyrare, och det blir inga större kostnader av att varsla lite mer. För det andra kan det vara ett sätt att kringgå turordningsreglerna. Företagen får en möjlighet att förhandla bort turordningen, säger han.

– Frågar man facken säger de att de inte alls är så lättlurade att de går på övervarsel. När man i mitten av 90-talet ändrade i turordningsreglerna och öppnade för att fler kunde undantas minskade övervarslen något. Så det finns ett visst stöd för den tanken, även om den förändringen kanske inte är så stor som många parter vill påskina, säger Ohlsson.

Las-problemet

När intresseorganisationen Företagarna, som företräder cirka 55 000 direktanslutna företagare och 21 branschförbund, brukar fråga sina medlemmar om de största bekymren brukar turordningsreglerna och las återkomma som två av huvudpunkterna.

Talet om övervarsel är snarare något som storföretagen ägnar sig åt, enligt organisationen. För småföretagen finns inte ekonomin att kunna köpa ut personal.

– Vi har många medlemmar som säger att de inte vågar anställa ungdomar på grund av las. Generellt sett handlar det ofta om att företaget tvingas ge upp ny kunskap på grund av turordningslistan, säger Ove Jansson, regionchef på Företagarna Södermanland, tf Uppland och Västmanland, till Nyheter24.

Han har tidigare pekat på att 81 procent av deras medlemsföretag oroar sig för att man efter en personalminskning inte kommer att ha kvar den för verksamheten bästa kompetensen.

– Eftersom företagen har gått ganska bra och inkasserat vinster har det dröjt ett tag med uppsägningarna efter finanskrisen. Det är först nu efter sommaren som vi verkligen bevittnar las-problematiken. På våra möten får vi allt oftare signaler om trögheten med arbetsmarknadsreglerna, säger Jansson.

Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson, vill ta ett konkret exempel.

–Vi har ett medlemsföretag som sysslar med 3d-animeringar till teve och de har mellan 25 till 30 anställda. De är helt beroende av den senaste kompetensen inom området, men tvingas säga upp nytillkomna medarbetare på grund av turordningsreglerna, vilket gör att de halkar efter i konkurrensen, säger hon.

– Att som arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin säga att las inte är något problem är helt verklighetsfrånvänt. Småföretagen kan inte som storföretagen göra upp om turordningsreglerna eller köpa ut personal. Där väger varje anställningsbeslut tungt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Problematiken spänner över alla branscher, men arbetssättet inom byggsektorn gör att ungdomar lättare kommer in i arbetslivet via lärlingsplatser. Just lärlingsanställningar och en mer yrkesnära utbildning är också något som Svenskt Näringsliv har efterlyst.

– Inom byggsektorn har man för vana att använda sig av lärlingsplatser, och många ungdomar slussas ganska bra in i arbete. Men på grund av färre uppdrag tvingas företagen också dra in lärlingsplatser, säger Ove Jansson.

Tar oron på allvar

Akademikerförbundet SSR har lyft fram att långt över 90 procent av de unga arbetslösa har blivit av med jobbet av andra skäl än turordningsreglerna i las. Eva Fagerberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, menar att arbetsgivarsidan har fel när de påstår att las stänger ute unga från arbetsmarknaden, och att det är dags att ta en diskussion som tar sin utgångspunkt i fakta.

–När det gäller las-reglerna måste man förstås ha kunskap om hur de påverkar. Jag har den allra största respekten för att små företag är rädda för att hantera las. Större företag har redan den kompetensen. Sedan tror jag att det är mycket psykologi. Företagen är rädda för att dra på sig kostnader för att säga upp personal. Man måste sätta sig in i lagstiftningen, och det finns också många företag som tycker att las är bra att hålla sig till när de ska säga upp personal, säger Fagerberg till Nyheter24.

Förbundet hänvisar till Statistiska centralbyråns senaste arbetskraftundersökningar (AKU), där mellan 15 och 30 procent av de ungdomsarbetslösa har blivit av med jobbet och söker nytt. Hälften av dessa blev av med jobbet för att det var tidsbegränsat, och resterande drabbades av turordningsreglerna.

– Ungdomsarbetslöshet är ett problem där den uppstår. Om man djuplodar i statistiken är inte antalet arbetslösa så högt som Svenskt Näringsliv och andra försöker få det till, säger Fagerberg.

Hon tycker däremot att parterna måste ta företagens anställningsoro på allvar, och efterlyser en diskussion om hur förbättringar kan göras i svensk arbetsrätt, också las, samt om var lagen kan utvecklas. Akademikerförbundet SSR vill också se satsningar från politiken på de särskilt utsatta ungdomarna.

– Det största problemet är när ungdomar inte fullföljer gymnasieutbildning, för de står utanför arbetsmarknaden ganska länge i jämförelse med ungdomar som har gymnasiekompetens. Därför behövs det särskilda satsningar för de som har en dålig skolunderbyggnad. Från arbetsgivarhåll är det ofta visstidsanställningar som står i centrum.

Josefin Brink, vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesman, tycker att övervarslen är problematiska och menar att rätten att ersätta uppsagda anställda med inhyrd personal i praktiken har blivit en stridsåtgärd i händerna på arbetsgivaren. Övervarslen är därmed ett sätt att kringgå las för att senare kunna ta in inhyrd personal, enligt henne.

– Det är jätteallvarligt när företag använder övervarsel för att kringgå las. Det ger företagen förhandlingsutrymme över vilka som ska få gå när bolaget skär ned på den fasta personalen. Genom inhyrningar går sedan företag förbi personer som har anställningsrätt. De tillåts välja, vraka och rensa ut obekväma anställda, säger Brink till Nyheter24.

I stället vill vänsterpartiet täppa till öppningar som finns för lönedumpning och utpressning, samt skärpa lagstiftningen för visstidsanställningar.

– Övervarslen pågår parallellt som arbetsgivare hittar andra kryphål för att komma runt las. Det är snarare så att företag är pigga på att utnyttja luckor i lagstiftningen vid nedskärningar. Detta kan vara särskilt tydligt under en lågkonjunktur som denna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!