Lördag 1 Okt
Stockholm

De sista dödstimmarna i Jonestown

När Jim Jones insåg att slutet var nära beordrade han ett massjälvmord där 909 dog.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På dagen för trettio år sedan tog livet slut för medlemmarna i sekten Folkets tempel. I ett spektakulärt massjälvmord, triggade av sektledaren Jim Jones. Detta är deras historia.

Jim Jones och medlemmarna i Folkets Tempel skulle undersökas, lovade kongressmannen Leo Ryan. Ryan ville bilda sig en uppfattning om livet i Jonestown. Det blev startskottet till masssjälvmordet som skakade en hel värld.

Leo Ryan blev eskorterad runt i Jonestown i Guyana och fick tala med sektmedlemmarna för att se om de hade en möjlighet att lämna staden. Men ingen vågade uttala sig negativt om livet i Jim Jones miniatyrstad. Strax innan Ryan skulle lämna djungelstaden för att åka tillbaka till USA fick han en lapp i handen av en sektmedlem. Det satte igång ett händelseförlopp som slutligen ledde till att 909 personer dog i Jonestown och fem andra mördades på en närliggande flygplats.

Kongressmannen avrättades

Leo Ryan kom till Jonestown den 17 november ihop med flera andra, bland annat ett teveteam och flertalet journalister. När han dagen efter skulle resa därifån följde 15 missnöjda sektmedlemmar med honom. Det ledde till att en av Jim Jones närmaste män, Don Sly, attackerade Ryan med en kniv. Men attacken stoppades och Ryan och avhopparna kunde lämna Jonestown.

Men Jim Jones hade andra planer. En av avhopparna, Larry Layton, var egentligen Jones man. När Leo Ryan och de andra anlände till den närliggande flygplatsen Port Kaituma Airstrip dök en lastbil upp med Jones så kallade "röda brigad". Brigaden - och Larry Layton som befann sig intill planet - började skjuta på Ryan och de andra och när avrättningen var över hade fem personer dödats på flygplatsen. Ryan var en av de döda. Han blev den första och enda kongressman som dödats under sitt yrkesutövande i USA:s historia.

Nekades inträde av Sovjet

När Jones som fortfarande befann sig i Jonestown hörde om massakern på flygplatsen insåg han att slutet var nära. Han samlade ihop de kvarvarande medlemmarna och höll sitt ökända tal. Han började med att förklara att det inte blir något exodus till Sovjet efter mordet av Ryan. Han talade om att den amerikanska regeringen snart skulle dyka ner med fallskärmar och "skjuta våra bebisar, tortera våra barn och åldringar. De som blir tillfångnatagna kommer att växa upp för att bli dockor".

Det var ungefär vid den tidpunkten som Jones och några av medlemmarna föreslog "revolutionärt massjälvmord" genom att dricka cyanid blandat med drycken Flavor Aid och sömnmedel. Många började skrika och gråta men Jones slog ner på dessa:

– Sätt stopp för hysterin. Det här är inget sätt för socialistiska människor att dö på. Inget sätt för oss att dö på. Vi måste dö med värdighet. Var inte rädda för att dö. Döden är bara ett steg över till ett annat plan. Döden är vår vän.

Det är nu någon säger "ta lite" och delar ut cyaniddrycken. Innan allt var över sa Jones:

– Ta våra liv ifrån oss. Vi lade oss ner. Vi blev trötta. Vi begick inte självmord utan revolutionärt självmord i protest mot den inhumana värld vi lever i.

Barnen skulle dö först

Det beordrades att barnen först av alla skulle få drycka cyaniden och att familjer skulle dö i varandras närhet. När myndigheter kommit till platsen hittades de flesta döda i närheten av paviljongen där Jones höll sitt tal. Jones själv hittades död på en stol med ett kulhål i huvudet. Det sades att han inte klarade av att drycka cyaniden utan beodrade en av sina närmaste män att döda honom.

När solen återigen gick upp hade 909 människor dött i Jonestown. 276 av dem var barn.

Myndigheterna hittade en ljudinspelning av de 45 sista minuterna som berättade vad som egentligen hände i Jonestown den 18 november 1978.

33 personer överlevde tragedin i Jonestown. De hade flytt genom djungeln en kort tid innan tragedin. Men ärren bär de för resten av livet.

30 år senare träffas fortfarande många av dem som hann fly tragedin. De uppskattar fortfarande vänskapen, tempelns samhörighet och den utopiska drömmen om en värld fri från rasism och orättvisa.

VIDEO: Dokumentären om Jim Jones och Jonestown:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.