Lördag 1 Okt
Stockholm

Parlamentet sätter ner foten kring Acta

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Europaparlamentet kräver ett slut på hemlighetsmakeriet kring Actaavtalet. "Ett jätteviktigt beslut", säger piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BRYSSEL. Sent i går kväll nådde alla stora partigrupper i Europaparlamentet en överenskommelse. De sätter hårt mot hårt kontra EU-kommissionen i fråga om det omstridda Actaavtalet - ett internationellt avtal mellan USA, EU och Japan som reglerar bland annat varumärkesförfalskning och piratkopiering.

Actaavtalet har varit omgärdat av stor sekretess och bristen på insyn har fått många valda politiker i Europaparlamentet att gå i taket.

Nu har de satt ner foten.

– Det sänder en otroligt stark signal att så gott som hela parlamentet nu säger till kommissionen att vi är ett parlament och inte är en dörrmatta. Det här känns väldigt bra, säger piratpartisten Christian Engström till Svenska Dagbladet.

Engström får medhåll av socialdemokraten Marita Ulvskog, som också hon sitter i Europaparlamentet.

– Det här är inte avtal som kan avhandlas bakom lyckta dörrar utan insyn och offentlig debatt. Vi kräver omedelbar publicering av de utkast som finns, säger hon till SvD.

En av Actaavtalets mer heta potatisar är hur piratkopiering och olaglig fildelninginternet kan motverkas. Flera läckta dokument visar att USA driver frågan hårt mot EU - med bland annat krav på att internetoperatörer ska stå till svars för hur deras kunder använder sina uppkopplingar.

Men Europaparlamentet säger i den nya resolutionen nej till alla förslag om att stänga av fildelare av upphovsrättsskyddat material från nätet.

Också genomsökningar av bärbara datorer, mp3-spelare och mobiltelefoner av tullen ratas av Europaparlamentet.

– Från copyrightlobbyn handlar Acta om att utvidga lagstödet för fildelarjakt. Det är själva skälet till att de deltar i det här och att det inte bara handlar om varuförfalskningar, säger Christian Engström till SvD.

Sent på tisdagskvällen är det dags för nya debatter om resolutionen i parlamentet i Strasbourg.

Då ska också kommissionen vara på plats och ställas till svars av parlamentarikerna.

Vid lunchtid på onsdagen ska parlamentet rösta om kraven.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.