1 av 3
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
3 av 3
- Foto: THIERRY CHARLIER/AP/Scanpix

Parlamentet sätter ner foten kring Acta

Europaparlamentet kräver ett slut på hemlighetsmakeriet kring Actaavtalet. "Ett jätteviktigt beslut", säger piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström.


BRYSSEL. Sent i går kväll nådde alla stora partigrupper i Europaparlamentet en överenskommelse. De sätter hårt mot hårt kontra EU-kommissionen i fråga om det omstridda Actaavtalet - ett internationellt avtal mellan USA, EU och Japan som reglerar bland annat varumärkesförfalskning och piratkopiering.

Actaavtalet har varit omgärdat av stor sekretess och bristen på insyn har fått många valda politiker i Europaparlamentet att gå i taket.

Nu har de satt ner foten.

– Det sänder en otroligt stark signal att så gott som hela parlamentet nu säger till kommissionen att vi är ett parlament och inte är en dörrmatta. Det här känns väldigt bra, säger piratpartisten Christian Engström till Svenska Dagbladet.

Engström får medhåll av socialdemokraten Marita Ulvskog, som också hon sitter i Europaparlamentet.

– Det här är inte avtal som kan avhandlas bakom lyckta dörrar utan insyn och offentlig debatt. Vi kräver omedelbar publicering av de utkast som finns, säger hon till SvD.

En av Actaavtalets mer heta potatisar är hur piratkopiering och olaglig fildelninginternet kan motverkas. Flera läckta dokument visar att USA driver frågan hårt mot EU - med bland annat krav på att internetoperatörer ska stå till svars för hur deras kunder använder sina uppkopplingar.

Men Europaparlamentet säger i den nya resolutionen nej till alla förslag om att stänga av fildelare av upphovsrättsskyddat material från nätet.

Också genomsökningar av bärbara datorer, mp3-spelare och mobiltelefoner av tullen ratas av Europaparlamentet.

– Från copyrightlobbyn handlar Acta om att utvidga lagstödet för fildelarjakt. Det är själva skälet till att de deltar i det här och att det inte bara handlar om varuförfalskningar, säger Christian Engström till SvD.

Sent på tisdagskvällen är det dags för nya debatter om resolutionen i parlamentet i Strasbourg.

Då ska också kommissionen vara på plats och ställas till svars av parlamentarikerna.

Vid lunchtid på onsdagen ska parlamentet rösta om kraven.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.