Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2039
reaktioner idag

Greenpeace lät Ringhals lysa

Aktivister från Greenpeace lät lysa upp kärnkraftsreaktor vid Ringhals.

1 av 11

...i en aktion utanför Ringhals kärnkraftverk i Halland.

3 av 11

Där de lät lysa upp reaktor 1 med ljusprojektorer.

5 av 11

"Det var ju synd med bensinaggregat. Men de tycker väl att ändamålen helgar medlen", kommenterar Ringhals informationschef Gösta Larsen.

7 av 11

"Att ersätta dåligt fungerande kärnkraft med mer kärnkraft är att betrakta som politisk härdsmälta", menar Greenpeaces Ludvig Tillman.

8 av 11

9 av 11

Aktivister från Greenpeace demonstrerade mot kärnkraften och centerpartiets kovändning...

HALMSTAD. Med ljusprojektorer strålade aktivister från Greenpeace upp budskap mot reaktor 1 vid Ringhals kärnkraftverk natten mot måndagen:

"Ställ om Sverige". "100 000 år av konsekvenser". "Stoppkloss".

Fem personer från Greenpeace demonstrerade på söndagskvällen och natten till måndagen utanför Ringhals.

– Vi vill belysa att Sverige står inför ett vägval där vi kan satsa på förnyelsebar energi i stället för kärnkraft, säger Ludvig Tillman, från Greenpeace, till Hallands-Posten.

Manifestationen var lugn och städad, men polisen har ändå upprättat två anmälningar om brott. Dels kan aktionen vara ett brott mot ordningsstadgan eftersom Greenpeace saknade demonstrationstillstånd och dels misstänks aktivisterna ha brutit mot fotoförbudet som råder på platsen.

"Ändamålen helgar medlen"

På Ringhals kärnkraftverk konstaterar man lite syrligt att aktivisterna slösade på en hel del smutsig energi för att lysa upp reaktorn med sina budskap:

– Jag tycker väl att det är bra att människor engagerar sig i olika frågor. Men om de hade meddelat oss i förväg hade de kunnat få ström från oss. Det var ju synd att de körde med bensinaggregat. Men de tycker väl att ändamålen helgar medlen, säger Ringhals informationschef Gösta Larsen till HP.

Icke närvarande var centerpartiets ledare, näringsminister Maud Olofsson. Men hennes ande svävade ändå över platsen - många av aktivisternas budskap var riktade direkt till henne. I och med att riksdagen väntas bifalla regeringens förslag att öppna upp för nya kärnreaktorer i Sverige under nästa vecka.

– Det finns en stor splittring inom alliansen och inom centern. Vi hoppas såklart att man inte ändrar de här lagarna och vi kommer att fortsätta med fler aktioner, säger Ludvig Tillman, från Greenpeace, till HP.

Mer:

Danmark släpper aktivister som bluffade sig in på klimatmötet