Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sex av tio skolor slår upp portarna för sd

- 17/03/2010, 14:45 -
1 av 2

Sverigedemokraterna

Men många skolor stoppar sverigedemokraterna - och därmed också andra politiker.
2 av 2

Men många skolor stoppar sverigedemokraterna - och därmed också andra politiker.

Anders Wiklund / SCANPIX

Fler gymnasieskolor släpper in sverigedemokraterna i det här valet än i förra. Men fortfarande säger många nej - och stoppar därmed samtliga partier.

Av 100 gymnasierektorer säger sig 62 vilja släppa in sverigedemokraterna inför valet i höst. Det är betydligt fler än 2006, visar en enkät som Lärarnas tidning har genomfört.

18 rektorer svarade nej och 20 hade ännu inte tagit ställning.

I förra valrörelsen agerade många av de 100 rektorerna annorlunda. Då var knappt tre av tio beredda att öppna dörren för sverigedemokraterna.

Attitydsförändringen är som tydligast i de kommuner där sverigedemokraterna är representerade i kommunfullmäktige.

— Det är tydligt hur sverigedemokraternas representation i fullmäktige påverkar skolornas handlande, kommenterar Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, för Lärarnas Tidning.

Men fortfarande säger många skolor nej till sd. Och det drabbar också övriga partier. Skolminister Jan Björklund (fp) har tidigare uttalat sig kritiskt om dessa skolors beslut. Och nu sätter också statsminister Fredrik Reinfeldt ner foten.

— Det oroar mig när man för att stänga ute en grupp stänger för alla, säger Reinfeldt till nyhetsbyrån TT.

Statsvetaren Marie Demker däremot vill hellre se att partipolitiken studeras inom ramen för undervisningen. Bokbord tycker hon inte har någon plats i skolvärlden.

— Det är ren marknadsföring och får hålla till på allmän plats utanför skolan.