Hägglund: Aktiv dödshjälp oacceptabelt

En 31-årig totalförlamad kvinna vädjar om att få dö. Men socialminister Göran Hägglund (kd) är skeptisk.


STOCKHOLM. Den totalförlamade 31-åriga kvinnan vädjar om att få dö. Och till följd av hennes önskemål har en debatt om dödshjälp blossat upp i Sverige.

I dag är lagen luddig. Passiv dödshjälp är under vissa omständigheter tillåtet, men inte aktiv. Det innebär att det är oklart om läkarna får stänga av hennes respirator.

Och socialminister Göran Hägglund (kd) är tydlig i fråga om aktiv dödshjälp.

- Sjukvårdens uppgift är att bota, lindra och trösta. Varje form av aktiv dödshjälp oacceptabel, säger socialministern i en skriftlig kommentar.

Men samtidigt konstaterar han att påtvingad vård strider mot regeringsformens förbud mot påtvingade kroppsliga ingrepp, enligt Göran Hägglund.

- Min principiella inställning är att en patient som är beslutskapabel och informerad om konsekvenserna av olika behandlingsalternativ har rätt att neka behandling eller att begära att en påbörjad behandling avslutas

Socialstyrelsens besked till den 31-åriga kvinnan beräknas ta veckor.

- Eftersom lagen inte tillåter dödshjälp så är det lätt att man tar saken i egna händer, vilket inte heller är rätt, säger Göran Hägglund.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.