Torsdag 2 Dec
Stockholm

Statsministern: Man kan inte rösta som man vill

Statsminister Fredrik Reinfeldt skäms inte för att köra över enskilda riksdagsledamöters övertygelser.
Statsminister Fredrik Reinfeldt skäms inte för att köra över enskilda riksdagsledamöters övertygelser. Foto: CHRISTIAN LUTZ/AP/Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt slår tillbaka mot dem som anser att riksdagsledamöterna ibland måste rösta i enlighet med sin övertygelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Ekots lördagsintervju går statsminister Fredrik Reinfeldt till hårt angrepp mot de riksdagsledamöter som agerat i enlighet med sin egen övertygelse.

I bland annat omröstningen som slutade med att Sveriges riksdag erkände folkmordet på kristna armenier i det ottomanska riket - dagens Turkiet.

Bland annat avfärdade statsministern den tidigare moderaten Göran Thingwall - som numera agerar som politisk vilde - med att Thingwall agerar efter en agenda som går ut på att ge honom större vinster som privatläkare.

– Han vill att vi ska ändra lagstiftningen i en fråga och jag vägrar att gå med på en sådan kohandel.

FRA-piskan

Med de orden syftar Fredrik Reinfeldt på Thingwalls kritik mot regeringens vårdvalsprogram.

På frågan om vad som egentligen yppades under det riksdagsgruppmöte där statsministern skällde ut sin partikollega Karl Sigfrid, som inte ville vika sig för partipiskan i FRA-frågan, är Reinfeldt mer talträngd.

Mötet slutade med att Sigfrid övertalades att lägga ner sin röst.

I Ekots lördagsintervju citerade reportern Tomas Ramberg ur Fokus-reportern Torbjörn Nilssons kommande bok De omänskliga där riksdagsgruppsmötet ägnas en detaljerad beskrivning.

"Du är den svaga länken"

Han beskrev Sigfrids agerande som att peka finger åt ”en moderat statsminister”.

Reinfeldt ska också ha skrikit att Karl Sigfrid var den ”svaga länken i alliansen”.

– Alla påståenden i boken är inte korrekta, sade statsministern i intervjun utan att vilja specificera vad från mötet som inte återgivits korrekt.

– Vi har rätt att ha möten där journalister eller andra inte är med. Om jag säger vad som sagts är det meningslöst att kalla dem hemliga, sade Reinfeldt.

"Makten måste stå stark"

Statsministern hävdar att han visst har ett ”lyssnande ledarskap”.

Men samtidigt: Partipiskan måste vina för att man ska kunna bedriva effektivt regeringsarbete.

– Regeringsmakten måste stå stark och jag hävdar att de förslag som jag har tagit fram tillsammans med allianspartierna ska också få stöd i min riksdagsgrupp. Annars fungerar inte en koalitionsregering, sade Reinfeldt i Ekot.

– Jag kommer med det ledarskap jag utövar som statsminister hamna i tillfällen då jag får markera att regeringens linje måste ha stöd och måste vinna omröstningar i riksdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela