Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu gör regeringen upp med "flumskolan"

Skolminister Jan Björklund (fp) presenterar den nya skollagen.
1 av 1

Skolminister Jan Björklund (fp) presenterar den nya skollagen.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Nyheter | 22/03/2010 14:57

På tisdag presenteras alliansregeringens förslag till ny skollag.

Skolminister Jan Björklund (fp) har kavlat upp ärmarna. Nu ska det göras upp med "flumskolan".

Efter 25 år med det gamla regelverket sätter alliansregeringen ner foten mot obehöriga lärare och läraryrkets låga status, skriver Dagens Nyheter.

Och en sak är alla partier i riksdagen överens om: Sverige behöver en ny skollag. Den gamla, antagen 1985, har lappats och lagats ett sjuttiotal gånger - och förvandlat den till ett lapptäcke som på sina håll spricker i sömmarna.

Bort med flummet

Och enligt skolminister Jan Björklund är den också flummig i sitt förhållande till kunskap.

– Den gamla skollagen utarbetades till stor del på 1970-talet, i 1968 års anda. Den nya lagen är tydligare när det gäller kunskapsorientering. 1985 års lag hade också för luddiga och för flummiga krav på vilka som får undervisa och vara lärare, säger Jan Björklund till DN.

Bland annat ska obehöriga lärare slussat ut ur skolvärlden. Det tycker Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, är bra.

"Ologiskt undantag"

– Det är välutbildad personal som ger resultat, därför är det positivt att man förstärker kraven på behörighet. Men man har undantagit modersmålslärare och yrkeslärare – vars elever bara blir fler och fler. Man borde satsa på kvalificerade anställda även här. Varför har de eleverna inte rätt till utbildade lärare? Man har gjort ett mycket ologiskt undantag, säger Eva-Lis Sirén till DN.

Efterlyser lärarleg

Också Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, välkomnar den nya lagen - även om hon saknar folkpartiets gamla käpphäst - lärarlegitimationer.

– Jag saknar det förslag som regeringens utredare Jörgen Ullenhag lagt om införande av lärarlegitimation. Här har man inte hunnit med, vilket är väldigt tråkigt, säger hon till DN.