Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Earth Hour- ett jippo och ett skämt"

- 27/03/2010, 17:03 -
Att folk släcker lampan hjälper nämligen ingenting, menar Norberg och...
1 av 4

Att folk släcker lampan hjälper nämligen ingenting, menar Norberg och...

Dave Chidley/ AP

... Johan Norberg, som  kommer att ha lampan tänd.
2 av 4

... Johan Norberg, som kommer att ha lampan tänd.

Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

...vill i stället satsa på forskning och fördelning av miljövänliga energikällor.
3 av 4

...vill i stället satsa på forskning och fördelning av miljövänliga energikällor.

Rajanish Kakade/ AP

Earth Hour fokuserar på att spara energi, i stället för att hitta bättre sätt att använda den, tycker debattören...
4 av 4

Earth Hour fokuserar på att spara energi, i stället för att hitta bättre sätt att använda den, tycker debattören...

Petar Petrov

På lördagkvällen arrangerar Världsnaturfonden WWF världens största klimatmanifestation, som en uppmaning till världens makthavare att agera i klimatfrågan.

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien, för att upplysa landets styrande krafter att börja agera i klimatfrågan. Över två miljoner människor deltog i Earth Hour, och idéen spreds över hela världen.

I dag är Earth Hour inte bara en mörk timme i tusentals städer, utan även ett spex som bland annat regeringskansliet, kungahuset och kändisar deltar i.

Och inte nog med detta, hålls även en konsert i samarbete med RIX FM i Kungsträdgården i morgon, där bland annat Laleh, Darin och Andreas Johnsson kommer uppträda. Arrangörerna rekommenderar varma kläder och ett ljust humör, för det hela avslutas självfallet med en totalt mörker 20:30.

Men det är inte alla som tycker att Earth Hour är en klimatmanifestation värdig att - i sällskap med Darin - festa loss till.

Johan Norberg, författare, liberal debattör, och kolumnist i Metro och Dagens Industri, är en av dem som bestämt ska ha lampan tänd.

– Earth Hour-manifestationen är ett jippo med helt felaktig problemlösning. Även om hela världen släcker lampan under flera timmar så har det ingen betydelse. Det är bara en riktigt, riktigt dålig symbol, säger Johan Norberg till Nyheter24.

Johan Norberg menar att manifestationen ger en felaktig bild av det verkliga problemet.

– Att släcka lampan är att hushålla med energi, i stället för att hitta nya miljövänliga energikällor som vi kan använda. Den riktiga utmaningen är att få fler miljövänliga lampor att hållas tända på fler platser i världen.

Och detta kan inte göras genom ”den vanliga människans röst”, menar Johan Norberg.

– Det är ej på individuell nivå vi förändrar klimatfrågan. Det är genom ny och bättre forskning. Frågan vi ska fokusera är hur vi kan få fram bra energikällor på ett miljövänligt sätt, och inte hur vi som individer minska vår energianvändning.

Att regeringskansliet visar sitt engagemang genom att delta i Earth Hour, är också meningslöst, säger Johan Norberg.

– Det betyder ingenting. Det är bara ett billigt sätt att visa att man bryr sig.