1 av 3
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
2 av 3
- Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix
3 av 3
- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Många unga utan jobb - regeringen gör ingenting

"De unga sitter mest hos coacher och skriver cv."


Regeringen konstaterar i sin vårbudget att ungdomsarbetslösheten fortfarande är väldigt hög - hur man än räknar - och att lösningen på problemet är att fortsätta satsa på till exempel jobb- och utvecklingsgarantin.

Inga stora reformer lanseras i år för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten, trots att den är högre än i övriga Europa.

Något som vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, riksdagsledamoten Josefin Brink, tycker är märkligt.

– Det är minst sagt förvånande att man inte gör något. Att man är nöjd med det man gjort. Man skriver att man ska fortsätta med samma politik och det tycker vi är helt galet, säger hon till Nyheter24.

Hon får medhåll av Svenskt näringslivs chefsekonom Stefan Fölster. Han delar förvåningen.

– Den kan jag skriva under på. Även om jag inte vill se samma reformer som Josefin Brink, säger han till Nyheter24.

Stefan Fölster tror att alliansregeringens ovilja att tänka om beror på att de inte velat se ungdomsarbetslösheten som ett problem.

Sven Otto Littorin ansträngde sig länge för att bortförklara ungdomsarbetslösheten. Då kanske det inte blir så mycket utrymme för att pröva nya reformer, säger han till Nyheter24 och konstaterar att antalet arbetslösa ungdomar, beroende på hur man räknar, kan vara betydligt fler än 25 procent.

– Först vill jag säga att förutom den officiella statistiken har vi som jag ser det 80000 latent arbetslösa, som inte ens söker några jobb, och 90 000 som är sysselsatta några timmar i veckan. Räknar man alla dem är det 46 procents arbetslöshet och inte 25 procent, säger Fölster.

Om de rödgröna vinner valet blir det fokus på att sätta igång en generationsväxling, och att utbilda de som inte gått ut gymnasiet.

– Vi är överens om att göra en ordentlig satsning på den gruppen som inte har en gymnasieutbildning så att de kan få sin examen via komvux eller folkhögskola, utan att behöva ta studielån, säger Josefin Brink till Nyheter24.

Regeringen pekar ut brister i utbildningssystemet som en av förklaringarna till att ungdomsarbetslösheten är så hög i Sverige. De höga minimilönerna ses som ett annat problem. Även arbetsrättslagstiftningen anses kunna begränsa möjligheterna att skapa jobb för unga. Men några stora förändringar i alliansregeringens politik är inte att vänta.

Att gymnasieskolan reformeras, att arbetsgivaravgifterna för den som anställer unga sänkts sedan tidigare och en ny satsning på sommarjobb anses vara tillräckligt. Men mer av samma innebär enligt Josefin Brink bara mer passivitet.

– De föreslår inga som helst förändringar trots att de har skurit ner enormt på aktiva åtgärder där man kommer ut på arbetsmarknaden. De unga sitter mest hos coacher och skriver cv, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.