Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SKL: Släpp in partierna på skolorna

- 27/04/2010, 09:28 -

Bertil Ericson / SCANPIX

Paraplyorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör gemensam sak med partiernas ungdomsförbund och kräver att skolorna släpper in politiska partier.

– Vår demokrati bygger på öppenhet och diskussion, säger Anders Knape (m), ordförande i SKL.

SKL ställer sig bakom riksdagspartiernas ungdomsförbund och kravet på att skolorna ska släppa in de politiska partierna under valrörelsen.

Bakgrunden är att många skolor av rädsla för konfrontationer mellan till exempel sverigedemokrater och elever vägrar att släppa in samtliga ungdomsförbund och partier.

Det har fått bland andra moderata ungdomsförbundet att gå i taket - vars ordförande Niklas Wykman hotar anmäla skolor som portar de politiska partierna.

I ett uttalande säger nu SKL:s ordförande Anders Knape:

– Elever varken kan eller behöver skyddas mot främlingsfientliga åsikter. Bättre är att de lär sig att dessa argument är marginella och hur de kan bemöta dem. Skolor har också ett ansvar att bemöta budskap som strider mot skolans värdegrund. Ett bra sätt att göra det är att bjuda in olika partier i skolan. En positiv rekommendation från kommunen är ett viktigt stöd.