Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny lag ska stoppa privata nakenbilder på nätet

- 27/04/2010, 11:36 -
Det var med bilder på tjejerna från Bilddagboken.se som killarna satte ihop sina sexuella förtalsfilmer.

Det var med bilder på tjejerna från Bilddagboken.se som killarna satte ihop sina sexuella förtalsfilmer.

Alliansen vil skärpa lagstiftningen när det gäller publicering av intima bilder på nätet.

Personer som inte givit sitt tillstånd till publicering av intima bilder och videos på nätet ska få bättre skydd.

Genom att ta fram ett nytt lagförslag ska alliansen, om de vinner valet, skärpa konsekvenserna för de som sprider andras bilder.

– Ja, man kan till exempel föra in det i brottsbalken när det gäller ofredande eller sexuellt ofredande, det är i alla fall det som vi vill överväga, för vi kan inte acceptera att det här bara får fortgå utan att lagstiftningen riktigt hänger med, säger Inger Davidsson (kd), vice ordförande i justitieutskottet, till SVT:s Rapport.

Lagstiftningen i dag gör det svårt för drabbade att få upprättelse och även om den som sprider bilderna kan åtalas för förtal eller grovt förtal sker det mycket sällan.

Därför menar alliansen att en förändring av lagen är viktig att genomföra.

– Det har ju blivit vanligt att framför allt unga tjejer utsätts för att bli filmade och fotograferade i intima situationer och sedan sprids det via mobiler och på internet. Det här har man väldigt svårt att komma åt i dag, säger Inger Davidsson till Rapport.