Ministern vill ha lägre ingångslöner för unga

- 29/04/2010, 16:10 -
Ungdomsminister Nyamko Sabuni vill att ungdomar ska tjäna mindre och tror att tröskeln till första jobbet därmed blir lägre.

Ungdomsminister Nyamko Sabuni vill att ungdomar ska tjäna mindre och tror att tröskeln till första jobbet därmed blir lägre.

Nyamko Sabuni (fp), integrations- jämställdhets- och ungdomsminister, tror på lägre ingångslöner för ungdomar och ett utbyggt lärlingssystem för att få unga i arbete.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är näst högst i EU. Folkpartiets Nyamko Sabuni vill se drastiska åtgärder för att fler unga ska få in en fot på arbetsmarknaden.

– Danmark och Holland har betydligt lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige och de har både lägre ingångslöner och utbyggda lärlingssystem, sa ministern under ett besök i Trelleborg.

Nyamko Sabuni passade också på att prata med unga som är engagerade i Ung Framtid - ett av projekten på Navigatorcentrum - vars verksamhet vänder sig till ungdomar mellan 16 och 24 år som behöver hjälp och stöd att komma igång med arbete, praktik, studier eller att starta egen verksamhet, skriver Trelleborgs Allehanda.

Sabuni säger att det finns mycket staten kan göra - och pekar på regeringens satsning i 100 miljoners-klassen på sommarjobb för unga.

– Men det viktigaste är den här sortens verksamhet, där ungdomarna själva kan vara med och påverka.

Däremot tycker hon inte att det är statens uppgift att gå in med pengar till verksamhet av Navigatorcentrums typ.

– Det finns bidrag att söka från flera olika håll, säger hon till Trelleborgs Allehanda.