Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Socialdemokrater missar löfte om unga politiker

- 30/04/2010, 11:42 -
SSU:s ordförande Jytte Guteland är besviken över att partiet inte lyfter fler unga kandidater.

SSU:s ordförande Jytte Guteland är besviken över att partiet inte lyfter fler unga kandidater.

SSU

Socialdemokraterna är långt från målet att var fjärde politiker ska vara under 35 år. Risken är stor att partiet får färre unga riksdagsledamöter i stället för fler, visar Svenska Dagbladets granskning.

– Det är ni som ska göra jobbet. Det får inte bara bli fina ord.

Så sa socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan när s-kongressen i höstas ställde sig bakom en motion från ungdomsförbundet SSU om att 25 procent av partiets politiker ska vara yngre än 35 år.

Det ser ut som att partisekretaren har skäl att vara orolig. Om det vore val i dag skulle bara 13 socialdemokratiska riksdagsledamöter vara yngre än 35 år, visar Svenska Dagbladet i en genomgång. Det är en av tio i riksdagsgruppen.

– Det här ger vi underkänt, säger SSU:s ordförande, Jytte Guteland, till SvD.

Hon tror att partiet därmed missar en mycket viktig del i att vinna valet. Och forma politiken som därefter ska föras.

– Unga gör skillnad i politiken. Vi kan se att unga mer aktivt bekämpar ungdomsarbetslösheten, tar upp bostadsbristen på ett annat sätt och har mer fokus på klimatfrågorna. Om inte partiet tar det här på allvar får det politiska konsekvenser, menar hon.

Jytte Guteland är inte nöjd och uppmanar nu unga s-väljare att personkryssa.

– Partiet har sagt att man vill ha representativa företrädare. Jag utgår från att partiledningen tar ansvar för det. Det finns många unga socialdemokrater som gör bra ifrån sig och borde lyftas fram, säger hon till SvD.

Ibrahim Baylan gör klart att det viktigaste inför valet har varit att signalera ansvarstagande och kompetens. Alla toppnamn, utom Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén, har tidigare suttit i regeringsställning.

– I grund och botten är det politikens innehåll och inriktning som avgör. Det är nog så viktigt som vilka man har på valaffischerna. Jag har goda förhoppningar om att vi ska göra vårt bästa val bland ungdomar på låt oss säga de senaste 15 åren, säger Baylan till SvD.