Eleverna på Djuptjärnsskolan säger "nej, tack" till skolbespisningen. Personen på bilden har inget samband med artikeln.
Eleverna på Djuptjärnsskolan säger "nej, tack" till skolbespisningen. Personen på bilden har inget samband med artikeln. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Skolmat för 117 800 kasserad

Skola i Kalix kastade mat för 117 800 kronor på bara en termin.


KALIX. Djuptjärnsskolan slängde skolmat till ett sammanlagt värde av 117 800 kronor på soptippen under höstterminen 2009.

– Vi har förlorat 800 000 kronor per år bara på matsvinnet, sa miljöpartisten Kristina Enholm under en debatt i kommunfullmäktige.

På senaste tiden har profiler som Bert Karlsson och Dominika Peczynski rasat mot den usla skolmaten. Eleverna på Djuptjärnsskolan i Kalix håller med.

Och gör processen kort med den undermåliga kosten. De ratar den.

Nu har kommunen sagt upp avtalet med matleverantören Fazer Amica och ska från och med årsskiftet i stället laga maten lokalt och ekologiskt i skolans eget kök.

– Maten har varit en diskussionsfråga under en lång tid, det som nu händer är ingenting brådstörtat, säger kommunalrådet Robert Forsberg (s) till Norrländska Socilademokraten.

Betalade för obeställd mat

Robert Forsberg tillägger att initiativet att bryta avtalet kommer från båda parter då Fazer Amica ville höja priset och Kalix kommun inte kunde gå med på det.

Valter Lindh (c) säger att Kalix kommun, enbart för Djuptjärns barn, under hösten 2009 har fått betala för 3 611 portioner mat som de inte beställt.

Dessutom har de under samma tid kastat bort 1 112 portioner mat som eleverna inte har ätit upp.

– Det gör att enbart Djuptjärns skola har kastat mat för nästan 120 000 kronor enbart hösten 2009, säger Valter Lindh.

– Det blev en förändring när vi gick in i Fazer Amica. Eleverna har inte varit nöjda och de har inte ätit som tidigare, de har beskrivit maten som tråkiga röror. Nu lämnar vi detta därhän och får mat som eleverna äter, säger han till NSD.

/
/
/
/
/
Mat
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.