Söndag 18 Apr
Stockholm

Plura lackar på uteserveringars rökförbud: "Flyttar till Barcelona"

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) reagerar också med förvåning och bestörtning inför förslaget at förbjuda rökning utomhus.
1 av 2
Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) reagerar också med förvåning och bestörtning inför förslaget at förbjuda rökning utomhus. Foto:
Snart kanske Plura tvingas röka hemma för jämnan - i alla fall tills han behöver hemtjänst.
2 av 2
Snart kanske Plura tvingas röka hemma för jämnan - i alla fall tills han behöver hemtjänst. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

"Folkhälsoinstitutet är en av de starkaste lobbyorganisationerna jag har stött på."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har bara gått fem år sedan rökförbudet trädde i kraft. Succéförbudet har lett till att Folkhälsoinstitutet - FHI - nu vill att förbudet ska omfatta ytterligare fyra nya områden för att skydda barn samt arbetare inom hemtjänsten och sommarens uteserveringar.

De som har hemtjänst kan tvingas vädra 15 minuter innan hemtjänsten kommer.

Nyheter24 kontaktade musikern, tevekocken, matskribenten och rökaren Plura Jonsson:

– Jag tycker det är fullkomligt absurt, det har gått för långt med alla förbud, säger Plura till Nyheter24.

Plura medger att det visserligen är farligt att röka. Men det är det mesta här i livet; alkohol, bilkörning och fotboll, ska vi förbjuda det också? fortsätter Plura.

– Jag skulle nog flytta till Barcelona om det blir rökförbud på uteserveringar. Nej - rök och drick och var glad så länge du orkar och lever, avslutar Plura.

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) reagerar också med förvåning och bestörtning på nyheten:

– Det är absurt, var ska rökarna ta vägen? Dessutom tycker jag det är fel att en statlig myndighet bedriver opinionsbildning på det här sättet, säger Camilla Lindberg till Nyheter24.

– FHI är en av de starkaste lobbyorganisationer jag har stött på. Jag blir upprörd, någonstans måste det väl räcka? Detta är ren och skär moralism, vi måste backa bandet, hitta det sunda förnuftet och ställa oss frågan vad staten är till för egentligen, säger Camilla Lindberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela