Söndag 18 Apr
Stockholm

Folkpartister kräver stöd till Vilks

Unga liberaler kräver att Publicistklubben tar ställning för Lars Vilks.
Unga liberaler kräver att Publicistklubben tar ställning för Lars Vilks. Foto:

Liberala ungdomsförbundet kräver att Publicistklubben ställer upp för den svenska Muhammedtecknaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Attackerna i förra veckan mot den svenska konstnären Lars Vilks - som sedan han avbildade profeten Muhammed som rondellhund hotats till livet - har på det stora hela bemötts med tystnad från det officiella Sverige.

Nu kräver folkpartiets ungdomsförbund, Luf, att tryck- och yttrandefrihetsadvokaterna i Publicistklubben står upp för Lars Vilks.

"Den organisation i Sverige som tydligast borde tagit ställning för Lars Vilks rätt att uttrycka sig är den anrika Publicistklubben. Det är oroväckande när en organisation vars huvudmål är att slå vakt om yttrandefriheten inte ger ifrån sig ett ljud efter attackerna", skriver Liberala ungdomsförbundets ordförande, Adam Cwejman, i ett pressmeddelande.

Luf har nu startat en namninsamling för att uppmana Publicistklubben och dess ordförande Ulrika Knutson att öppet ta ställning för Lars Vilks rätt att utan hinder eller hot uttrycka sig fritt.

– Uppropet syftar inte till att stödja Lars Vilks konst eller åsikter. Ett försvar för yttrandefriheten måste givetvis utsträckas även till de åsikter vi inte delar eller stödjer. Kampen för yttrandefriheten kan aldrig villkoras av innehållet i det som yttras, säger Adam Cwejman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela