Unga liberaler kräver att Publicistklubben tar ställning för Lars Vilks.
Unga liberaler kräver att Publicistklubben tar ställning för Lars Vilks.

Folkpartister kräver stöd till Vilks

Liberala ungdomsförbundet kräver att Publicistklubben ställer upp för den svenska Muhammedtecknaren.


Attackerna i förra veckan mot den svenska konstnären Lars Vilks - som sedan han avbildade profeten Muhammed som rondellhund hotats till livet - har på det stora hela bemötts med tystnad från det officiella Sverige.

Nu kräver folkpartiets ungdomsförbund, Luf, att tryck- och yttrandefrihetsadvokaterna i Publicistklubben står upp för Lars Vilks.

"Den organisation i Sverige som tydligast borde tagit ställning för Lars Vilks rätt att uttrycka sig är den anrika Publicistklubben. Det är oroväckande när en organisation vars huvudmål är att slå vakt om yttrandefriheten inte ger ifrån sig ett ljud efter attackerna", skriver Liberala ungdomsförbundets ordförande, Adam Cwejman, i ett pressmeddelande.

Luf har nu startat en namninsamling för att uppmana Publicistklubben och dess ordförande Ulrika Knutson att öppet ta ställning för Lars Vilks rätt att utan hinder eller hot uttrycka sig fritt.

– Uppropet syftar inte till att stödja Lars Vilks konst eller åsikter. Ett försvar för yttrandefriheten måste givetvis utsträckas även till de åsikter vi inte delar eller stödjer. Kampen för yttrandefriheten kan aldrig villkoras av innehållet i det som yttras, säger Adam Cwejman.

/
/
/
Luf
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.

Oväntat stort vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal. "Vi hade en stark inledning på året", säger vd Frank Vang-Jensen enligt ett pressmeddelande.