Så här såg sidan ut innan Nyheter24 kontaktade skaparen/Askmedarbetaren...
1 av 3
Så här såg sidan ut innan Nyheter24 kontaktade skaparen/Askmedarbetaren...
... en stund senare togs annonserna bort.
2 av 3
... en stund senare togs annonserna bort.
Lever Lenin? Enligt vissa är han högst levande i svensk politik
3 av 3
Lever Lenin? Enligt vissa är han högst levande i svensk politik - Foto: Sergei Karpukhin/Scanpix

Asks medarbetare bakom skrämselkampanj mot vänstern

Beatrice Asks politiskt sakkunnige registrerade likadant sajtnamn som oppositionens kampanjsajt och varnade för kommunisterna.


Samtidigt som alla partier säger sig vara ointresserade av smutsiga knep i valrörelse pågår angreppen för fullt på internet. Men det är inte alltid ministrarnas medarbetare som ligger bakom.

Gustav Gellerbrant, politisk sakkunnig hos justitieminister Beatrice Ask, köpte 2008 domännamnet rodgron.com med titeln "Vill du ha kommunister i regeringen?". Domännamnet är förvillande likt de rödgrönas kampanjsida rodgron.se.

I källkodens sammanfattning beskrivs sidans innehåll som "Sanningen om den rödgröna vänsterkartellen".

Sidan består av Sovjetunionens hammaren och skäran samt ett Lars Ohly-citat från år 2000: "Jag har varit kommunist sedan 1978 och har aldrig förknippat det med diktatur eller förtryck".

Citatet länkar till informationssajten Forum för levande historias informationssida om brott mot mänskligheten begångna i forna kommunistregimer.

Gustav Gellerbrant anser inte att greppet kan anses vara så kallad "dirty campaigning".

– Jag gjorde sidan som en kul grej vid lanseringen av den rödgröna koalitionen. Syftet var enkelt; Lars Ohly och vänsterpartiet har ett dunkelt förflutet med anknytningar till flera internationella kommunistpartier och jag ser på sidan som en tankeväckare till rödgröna röstare, säger skaparen Gustav Gellerbrant till Nyheter24.

– Med tanke på de hemskheter som skett i kommunistiska regimer är det mycket allvarligt att Ohly och flera andra i partiet kallar sig kommunister, säger Gellerbrant till Nyheter24.

Kristoffer Housset, pressekreterare för Lars Ohly, håller inte med utan säger till Nyheter24 att det är tråkigt att se "sådan smuts" i valrörelsen och att det bara är ett tecken på desperation:

– Det är hemskt att en så högt uppsatt person sysslar med sånt som man tidigare bara sett muf:are hålla på med. Jag skulle aldrig ta ett domännamn som liknar alliansens för att sammankoppla dem med massa saker, säger Kristofer Housset till Nyheter24.

Martin Valfridsson, pressekreterare för Beatrice Ask, säger till Nyheter24 att Gellerbrant började på justitiedepartementet för bara ett par veckor sedan och understryker att Gellerbrant inte startade sidan på uppdrag av vare sig moderaterna eller justitiedepartementet.

– Jag tycker inte att innehållet på sidan är ett uttryck för smutsig kampanj, citatet är korrekt och länken går till statlig myndighet. Beatrice Ask har fått kännedom om sidan men har inte möjlighet att kommentera, avslutar Valfridsson.

Gustav Gellerbrant säger till Nyheter24 att han startade sidan innan de rödgröna startade sin kampanjsida.

Men enligt IIS registrerades Gellerbrants sida den tolfte december 2008 och de rödgrönas den tredje oktober 2008. Det första rödgröna inlägget publicerades dock den första september 2009.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Kosackvalet 2.0
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.