Torsdag 11 Aug
Stockholm

SSU publicerar pedofilbild av påve

Påven enligt SSU.
1 av 3
Påven enligt SSU. Foto: Faksimil från Expressen
Bloggaren, debattören och redaktören Johan Ingerö undrar om hets mot folkgrupp gäller för alla.
2 av 3
Bloggaren, debattören och redaktören Johan Ingerö undrar om hets mot folkgrupp gäller för alla. Foto: Maja Suslin/Scanpix
3 av 3

Liberale bloggaren Johan Ingerö har anmält publiceringen till justitiekanslern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I senaste numret av socialdemokratiska ungdomsförbundets tidning, Tvärdrag, publiceras en karikatyrbild av påven med erigerad penis och utsträckta armar mot ett spädbarn med orden "Låt barnen komma till mig!", rapporterar Expressen.

Ansvarig utgivare för Tvärdrag, Daniel Suhonen, säger till Expressen att "karikatyren är en hård politisk stämpling mot övergreppen inom katolska kyrkan", men att han inte hade publicerat en liknande bild riktad mot muslimer.

För Nyheter24 utvecklar han varför.

– I Sverige är inte katoliker en utsatt folkgrupp. Men muslimer är en grupp som är utsatta för islamofobi, säger Daniel Suhonen till Nyheter24.

Johan Ingerö, liberal bloggare och redaktör på tidskriften Neo, har JK-anmält publiceringen och reagerar på Daniel Suhonens uttalande:

– Det är märkligt att tala om okränkbar yttrandefrihet men inte mot islam då deras företrädare är en utsatt grupp, säger Johan Ingerö till Nyheter24.

Johan Ingerö menar att han i grunden inte gillar lagen om hets mot folkgrupp då det är en inskränkning i yttrandefriheten:

– JK har öppnat ett ärende mot Skånepartiets affischer som man menar hetsar mot gruppen muslimer. Betyder detta att lagen ska tolkas utifrån en minoritets socioekonomiska status? Som redaktör på en tidning tycker jag att man ska få vara hård mot sina meningsmotståndare och såväl skåningar som sossar ska få trycka den skit de vill, säger Ingerö och fortsätter:

– Meningen med min JK-anmälan är att jag vill se hur Justitiekanslern agerar samt hur hetslagen tolkas. Jag vill veta vad man tillåts trycka i Sverige.

Justitiekanslern är en rättsvårdande myndighet som har rätten att väcka åtal för yttrande- och tryckfrihetsbrott. Om de väljer att ta upp ärendet återstår att se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.