Är det Mona Sahlins fel att Sverige åkte ur ESC?
1 av 2
Är det Mona Sahlins fel att Sverige åkte ur ESC? - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Jan Björklund vill sänka ungas löner.
2 av 2
Jan Björklund vill sänka ungas löner. - Foto: FREDRIK PERSSON/AP/Scanpix

Maktkamp24:s bloggpanel vecka 21

Jan Björklund, ragnarrök, Wageniuslagen och vänsteralliansens rädsla för ekonomidiskussionen ventileras när Maktkamp24:s bloggpanel sammanfattar veckan. Läs Emma Marie Andersson/Opassande, Anders Utbult/Alliansfritt Sverige och Johan Ingerö/Magasinet Neo här.


BLOGGPANELEN

Nyheter24:s bloggpanel tar grepp på aktuella och roliga politiska frågor och består av:

Anders Utbult, 21 år, hemma från studier vid University of Toronto, är socialliberal socialdemokrat och anser att arbetslöshetsbekämpning och fri rörlighet för människor är viktigaste frågorna. Anders bloggar på Alliansfritt Sverige och twittrar här.

 

Emma Marie Andersson är grafisk formgivare och piratpartist. Anser att informationspolitiken är vår tids största och mest eftersatta frågor. Emma bloggar på Opassande.se och twittrar här.

 

Johan Ingerö, 31 år, redaktör på Magasinet Neo, högerliberal, saknar favoritfråga eftersom helheten är den viktigaste valfrågan. Johan bloggar på Ingero.blogspot.com och twittrar här.

De rödgröna kräver gemensamt att USA ska lämna sina militärbaser. Hur ser du på det? Vad kan det innebära inför valet?

Emma: Att bestämma sig för att ha en specifik hållning gentemot USA:s roll som nåt slags internationellt lagstiftnings- eller moralfacit är i stort sunt. Det finns anledning att vara tydliga med hur flexibla man avser vara med det stora landet i väst. Samtidigt upplever jag det som lite dubbelmoral - vår egna övervakningspolitik (som i stort kan fördelas över båda blocken) är tämligen översittaraktig och tar inte hänsyn till andra länders rätt att kommunicera precis. Frågan är om vi har anledning att sätta oss på särskilt höga hästar.

Anders: Jag stödjer den klassiskt socialliberala linjen - ja till hjälp och bistånd, nej till stående arméer på utländsk mark. I valet kommer självklart Alliansen låtsas att ett sådant ställningstagande aldrig har tagits förut, och kommer leda till ragnarrök och Gehennas portar - för att få bort fokus från frågor där Sverige verkligen kan påverka, som arbetslöshet och integration. Jag tror linjen kommer överges av Schlingmann om ett tag, men drivas vidare av enskilda galenpannor.

Johan: Den här sortens utspel kostar inget, och är det pris socialdemokraterna måste betala för att få igenom så många krav som de trots allt fick i det gemensamma budgetarbetet under våren. Men kravet skämmer ut Sverige internationellt, och är inte heller önskvärt. Inte minst basen i Sydkorea är extremt viktig.

 

Jan Björklund vill att unga ska jobba för rejält lägre löner, kanske hälften av en vuxen persons lön. Vad tycker du om förslaget? Kan det här vara ett sätt att komma åt ungdomsarbetslösheten?

Emma: Jobbar inte unga redan för "rejält lägre löner"? Erfarenhet har väl alltid premierats (såvida man inte gått över den magiska åldersgränsen då man anses FÖR gammal och bakom). Ibland undrar jag om folkpartiet vill att ungdomar ska avskys i samhället. De signalerar det i alla fall med sina hårdare tag, sänkta löner och inte minst drogtester.

Anders: Det är inte många frågor där jag och Muf är överens - men här måste jag hålla med om att förslaget är absurt. Jag kommer sommarjobba i sommar, men skulle Björklunds förslag gå igenom skulle min lön efter skatt nästan bli lägre än socialbidrag. Tillsammans med Cuf:s förslag om att ställa ungdomar utanför kollektivavtal, och möjliggöra löner på 1 krona, blir bilden tydlig av att arbetslinjen pekar rakt mot närmsta mentalsjukhus. Nyckeln till att bekämpa ungdomsarbetslösheten är att satsa - på utbildning och matchning - inte att bestraffa ungdomar för att dom är unga.

Johan: Att få in en fot på arbetsmarknaden är en av livets viktigaste investeringar. Det kan vara värt en inledningsvis låg lön. Sveriges ungdomsarbetslöshet är hög nu, men var det även under högkonjunkturen. Det tyder på systemfel på arbetsmarknaden.

 

Vilken politiker har utmärkt sig mest den gångna veckan?

Emma: Veckans politiker måste nog bli Hanna Wagenius (c) som alldeles utan att eftersträva det fått ett helt nytt fenomen myntat efter sig: "Wagenius-lagen"  - i varje fråga du upptäcker att du håller med kd bör du tänka ett varv till. En lag som liksom Godwin-lagen handlar om hur man effektivt tar livet av en debatt snarare än deltar i den.

Anders: Jag skulle säga delad plats mellan Per Ankersjö (c) och Erik Snällman (m) som båda tappade i både partivänners och oppositions anseende genom att tävla om vem som kunde hata de rödgrönas fastighetskatt för villor över 4,5 miljoner mest. Ankersjö öppnade starkt med att fråga varför "socialdemokraterna hatar villaägare", men Snällman kunde bestiga pajastronen efter att ha jämfört fastighetsskatten med Hitlers utrensningar - ett uttalande han nu har fått ta tillbaka. Bra jobbat grabbar.

Johan: Gunilla Carlsson, med sin välkomna ommöblering på Sida. Biståndet har länge varit fokuserat på goda intentioner, snarare än goda resultat. Hon har påbörjat en svår och känslig kursändring, som jag tycker hon förtjänar beröm för.
 

Vad hoppas du upptar den politiska debatten den kommande veckan?

Emma: Jag hoppas såklart alltid att informationspolitiska frågor ska ta sig i debatten, men lär nog få vänta tills efter kronprinsessans bröllop...

Anders: Om någon journalist ställer Reinfeldt till svar för att han menade att ”ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla” inför Svenskt Näringslivs stämma i går kan det nog bli en intressant debatt. Annars sätter jag fem kronor på debatten varför det är Mona Sahlins fel att Sverige åkte ur Eurovision song contest.

Johan: Ekonomin, både för att det nuvarande läget kräver stor seriositet och tydlighet, men också för att en sådan debatt plågar livet ur vänsteralliansen.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folklistan kuppar in sig i kommun

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

I dagarna åtalades en kvinna för att, beväpnad med hårspray och tändare, ha satt eld på en Ica-butik full av kunder och personal. Händelsen fångades på film. Våldet har ökat butiksbiträden, rapporterar Svensk Handel.