De rödgröna däremot tappar mark.
1 av 2
De rödgröna däremot tappar mark. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt har vunnit de unga väljarnas hjärtan.
2 av 2
Fredrik Reinfeldt har vunnit de unga väljarnas hjärtan. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

De unga sviker Mona Sahlin

Opinionen har svängt bland de unga väljarna. Alliansen växer och de rödgröna tappar. Per Schlingmann (m): "Glädjande siffror."


Mona Sahlin och socialdemokraterna är de stora förlorarna bland ungdomar.

De rödgröna hade tidigare en stor ledning bland unga väljare - men tappar nu mark till alliansen hos den mest lättrörliga och trendmedvetna gruppen i valmanskåren.

Det är i en opinionsmätning från YouGov - genomförd på tidningen Metros uppdrag - som det visar sig att de rödgröna för första gången tappar sitt övertag bland unga väljare.

39 procent av de tillfrågade tänker rösta på alliansen och 36 procent på de rödgröna.

Moderaterna har ökat med fyra procentenheter sedan april - till 30 procent. Det gör partiet nästan dubbelt så stort som socialdemokraterna som landar på 16 procent.

Flera opinionsmätningar pekar under den senaste tiden på ett skifte i opinionen överlag. Och det sammanfaller med att de rödgröna presenterade sin skuggbudget i början på maj.

– Skillnaderna mellan vår politik och deras har tydliggjorts och det har vi tjänat på. Det här är glädjande siffror, även om man alltid ska ta opinionsmätningar med en nypa salt, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till Metro.

En annan tänkbar förklaring är att alliansregeringen höjt tempot i kampen mot ungdomsarbetslösheten.

Undersökningen visar också att statsminister Fredrik Reinfeldt (m) vunnit i förtroende hos de unga medan s-ledaren Mona Sahlin och miljöpartiets Maria Wetterstrand tappat mark.

Miljöpartiet tappar dessutom två procentenheter och går ner till ett stöd på 13 procent.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!