Alice Åström (v) menar att vänsterpartiet ska jobba för sociala rättigheter på EU-nivå...
1 av 2
Alice Åström (v) menar att vänsterpartiet ska jobba för sociala rättigheter på EU-nivå... - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
... men också med jämställdheten...
2 av 2
... men också med jämställdheten... - Foto: Virginia Mayo/Scanpix

Vänsterpartiet mjuknar om EU

Vänsterpartiet kommer att lägga mer energi på att förändra än att gå ur EU.


I går söndag presenterade de rödgröna sin gemensamma EU-politik. Detta är av betydelse eftersom socialdemokraterna efter flera år av interna strider har blivit ett EU-positivt parti, medan vänsterpartiet och miljöpartiet fortfarande är mycket EU-skeptiska.

Vänsterpartiet har fortfarande kvar kravet på utträde ur unionen, medan miljöpartiet strök samma krav på sin senaste partikongress.

Alice Åström (v) säger till Nyheter24 att partiet inte har ändrat uppfattning i fråga om EU. Man är kritisk mot makten, men vill vara med och bestämma om saker:

– Vi vill arbeta för att säkerställa förhandlingsrätten, strejkrätten och avtalsrätten inom EU. Vi vill också arbeta för större transparens, minskning av fossila utsläpp och en utfasning av jordbrukssubventionerna.

Innebär inte detta också att EU får mer makt? Sociala frågor ligger ännu inte på EU-nivå.

Lavaldomen visar att EU redan i praktiken har kompetens över dessa områden, därför måste vi lyfta dessa frågor. Även Lissabonfördraget berör det som kallas "socialt Europa", säger Alice Åström.

– Vi måste jobba på flera nivåer. Dels i EU-parlamentet där man kan påverka beslut direkt, dels på opinionsnivå med vår EU-kritiska linje. Debatten inom partiet kommer att fortsätta, avslutar Åström.

 

 

EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.